Forum Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Forum

Forum van het Utrechts Archief

 1. W.v.Kamperdijk
 2. Voorouderplein
 3. donderdag, 15 maart 2018
LS
Mijn familie is tot ca. 16e eeuw in Abstede terug te vinden. Bevond zich in de kringen van hoveniers. Ook ingetrouwd bij de bekende hoveniers-families.
Al flink wat studie gedaan naar Abstede van toen tot en met nu.
Nu zou ik graag willen proberen, terug te vinden waar mijn voorouders gewoond hebben in Abstede.
Zou iemand mij kunnen adviseren welke route ik daarbij zou kunnen volgen?
Aan de hand van de tekeningen van van J. Apeldoorn en H. Saftleven, probeer ik mij een voorstelling te maken waar en hoe zij daar geleefd hebben.

U bij voorbaat dankend voor de door u te nemen reactie.

Wim van Kamperdijk
Reacties (7)
Eddy kamperdijk Geaccepteerde antwoord
Ik vind het goed dat je contact zoek via mijn mail. ekamperdijk@hotmail.com afz eddy kamperdijk
 1. meer dan een maand geleden
 2. Voorouderplein
 3. # 1
Wim van Kamperdijk Geaccepteerde antwoord
Mijn opa was de directeur van de bioscoop de cinema Nicolaas eduard kamperdijk


Dag,
Vindt U het goed als ik U per mail aan u doorgeef wat ik weet over uw gezin en daarbij vraag of u mij nog wat informatie kan verstrekken over de voorgaande generaties? Mag ik dan uw mailadres?
U bij voorbaat dankend.
 1. meer dan een maand geleden
 2. Voorouderplein
 3. # 2
Eduard kamperdijk Geaccepteerde antwoord
Mijn opa was de directeur van de bioscoop de cinema Nicolaas eduard kamperdijk
 1. meer dan een maand geleden
 2. Voorouderplein
 3. # 3
Anita Bannink Geaccepteerde antwoord
Meneer van Kamperdijk,

Ik zou U aan willen raden om in de Notariële akten te zoeken. U kunt dat doen bijvoorbeeld via de website ARCHIEVEN.NL Bij verkoop van huizen, maar zoals in dit geval (hoveniers) ook grond wordt er vaak een aardige beschrijving van de omgeving gegeven waardoor U mogelijk kunt opmaken waar het precies was. Ik weet niet of er in de 19e eeuw ook nog familie van U woonde ? U kunt dan via de kadastergegevens kijken naar de plek waar Uw familie woonde in 1832 en dan met behulp van de namen, via testamenten en andere notariële akten, proberen terug te gaan in de tijd. Niet een eenvoudige klus en erg veel werk, maar soms vindt U daar bijzondere schatten van Uw familie.
Ook is er in de bibliotheek van het Utrechts Archief een boekje te vinden over de hoveniers in die omgeving door de eeuwen heen, met veel informatie over de hoveniersfamilies.

Succes met Uw onderzoek !
Vr. groeten,
Anita Bannink
 1. meer dan een maand geleden
 2. Voorouderplein
 3. # 4
Otto Vervaart Geaccepteerde antwoord
Geachte heer Van Kamperdijk,

graag gedaan! Jacob van Deventer maakte deze kaarten in opdracht van de Spaanse koning Filips II vanaf 1558. Van de drie delen met honderden kaarten zijn er twee delen bewaard gebleven in Madrid met 179 kaarten. In de Biblioteca Digital Hispánica zijn de twee kaarten van Utrecht te vinden in deel 3 als nummers 67 en 68. Er is in deze digitale bibliotheek helaas geen aparte link voor iedere afzonderlijke kaart.

Met vriendelijke groet,

Otto Vervaart, Het Utrechts Archief
 1. meer dan een maand geleden
 2. Voorouderplein
 3. # 5
Wim van Kamperdijk Geaccepteerde antwoord
Allereerst hartelijk dank voor uw uitgebreide. antwoord/advies.
Ik ben er al een paar jaar, niet fanatiek, mee bezig en heb al kunnen kennis maken met een paar mogelijkheden die u ook noemt. Daarnaast heb ik Abstede bezocht en heb het, uit historisch oogpunt, jammer gevonden dat er zoveel nieuwbouw is gekomen. Ik zet mijn research voort mede met de hulpmiddelen die u mij adviseert.

Wel moet mij van het hart, dat ik niet vind kunnen dat Nederlandse Middeleeuwse stedenkaarten in Madrid liggen. Maar dat terzijde.

Met nogmaals dank en vriendelijke groet,

Wim van Kamperdijk
 1. meer dan een maand geleden
 2. Voorouderplein
 3. # 6
Otto Vervaart Geaccepteerde antwoord
Beste meneer Van Kamperdijk,

hartelijk dank voor uw vraag,! Om zicht te krijgen op de wijk Abstede in de zestiende eeuw vormt de beroemde kaart van Utrecht uit ca. 1565-1570 van Jacob van Deventer een prima visueel uitgangspunt. In onze beeldcatalogus is een facsimile van deze kaart opgenomen, cat.nr. 214260. Het origineel van de kaart bevindt zich met andere kaarten van Noord- en Zuid-Nederlandse steden in de Spaanse nationale bibliotheek in Madrid. Op de kaart staan enkele ook nu nog herkenbare elementen en straten aangeven, zoals de Minstroom, het begin van de Zonstraat, de Abstederdijk en de Notebomenlaan.
Op Topotijdreis, de speciale site met 200 jaar kaarten, een initiatief van het kadaster, kunt u inzoomen op de wijk Abstede, tot 1811 trouwens een apart gerecht , nog eerder zelfs een buitengerecht. Dit is sowieso een zeer boeiende website! Bij Het Utrechts Archief beschikken we over verdere kadastrale informatie van de stad en provincie Utrecht. Het historisch-geografisch zoeksysteem HISGIS heeft een gedeelte voor de provincie Utrecht waarin u kunt gaan zoeken naar de bebouwing en eigendom van percelen ten tijde van de samenstelling van het kadaster begin negentiende eeuw. In notariële akten bij Het Utrechts Archief, grotendeels online doorzoekbaar, kunt u ook over Abstede informatie vinden. Vervolgens is het dan tijd om op onze website gericht in onze collecties en bibliotheek te gaan zoeken naar de vroegste bronnen over Abstede. Ik wens u daarbij veel plezier en succes.

Met vriendelijke groet,

Otto Vervaart, Het Utrechts Archief
 1. meer dan een maand geleden
 2. Voorouderplein
 3. # 7
 • Pagina :
 • 1


Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Wees een van de eersten om op dit bericht te reageren!
Gast
Uw antwoord
U mag enquêtes opnemen in uw bericht. De enquête verschijnt dan in uw bericht.
Opties voor stemmen
Captcha
Om de website te beschermen voor bots en andere ongeoorloofde scripts, vragen we u de captcha code in te vullen voor u uw vraag stelt.