Forum Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Forum

Forum van het Utrechts Archief

  1. Riekje Jager
  2. Voorouderplein
  3. woensdag, 09 september 2020
Mijn betovergrootvader Hendrikus Wilhelmus Graeuwert, geboren 24-6-1835 te Zutphen, overleden 20-3-1882 te Wirdum woonde van18-11-1868 tot 12-4 1869 in de wachterswoning bij station Harkelbrug, bij Almen-Laren. Hij was daar seinwachter. Is er beeldmateriaal van die wachterswoning? Wat deed een seinwachter?
Daarvoor woonde hij in Harfsen, nummer 90 (van 3-10-1867 tot 16-11 1868). Daar was hij wegwerker en zijn vrouw, Johanna Knippenberg, wegwachteres.
Zegt dat adres u iets en wat hielden de functies in? Hoe druk was de spoorlijn Zutphen- Enschede?
Na 12-4-1869 vertrok hij naar Lonneker. Van 10-9-1869 tot 7-2-1870 staat hij ingeschreven in Hengelo op 193 GK. Zijn functie was toen lampenist. Wederom, zeggen de adresgegevens u iets en wat deed een lampenist?
Daarna vertrok hij naar Wirdum en ook daar werkte hij bij het spoor. Functie en woonplek onbekend.

Ik ben benieuwd of er iets terug te vinden is. Alvast dank.
Reacties (1)
Geachte mevrouw Jager,
Een seinwachter hield zich bezig met het bedienen van seinen en het doorgeven van de passerende trein naar de volgende seinpost via een optisch, telegrafisch of elektrisch signaal. Mogelijk bediende hij ook een of meerdere overwegbomen. Een wegwerker was van een heel ander kaliber: die hield zich overdag bezig met het schouwen en onderhouden van de spoorbaan, vaak in ploegverband. De echtgenote van de wegwerker was vaak overwegwachteres die de bediening van de overwegbomen regelde. In de jaren '60 en '70 van de 19e eeuw reden nog maar weinig treinen op de spoorwegen. Tussen Zutphen en Hengelo waren dat er hooguit een stuk of 6 of 7 per dag per richting. We hebben geen beeldmateriaal van de wachterswoning bij de Harkelbrug, hooguit een algemene bouwtekening die voor alle, vaak identieke wachterswoningen langs de spoorlijn golden.
Tenslotte een lampenist: die hield zich, in de tijd dat elektrisch licht nog nauwelijks voorhanden was, bezig met de verlichting van stations of dienstgebouwen, treinen en seinen door middel van gas- en olielampen.
  1. meer dan een maand geleden
  2. Voorouderplein
  3. # 1
  • Pagina :
  • 1


Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Wees een van de eersten om op dit bericht te reageren!
Gast
Uw antwoord
U mag enquêtes opnemen in uw bericht. De enquête verschijnt dan in uw bericht.
Opties voor stemmen
Captcha
Om de website te beschermen voor bots en andere ongeoorloofde scripts, vragen we u de captcha code in te vullen voor u uw vraag stelt.