Vrijetekst-sidebar:

Praktische informatie

Alexander Numankade 199-201
3572 KW  Utrecht

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
030-2866643

De studiezaal is telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag (9.00-17.00 uur)

Chat met ons op dinsdag t/m vrijdag (10.00-16.00 uur). 

De studiezaal

Er zijn 12 plekken beschikbaar voor het inzien van originelen. Deze plekken zijn alleen beschikbaar op reservering.
E zijn 3 plekken beschikbaar voor niet-wetenschappelijk onderzoek op de computers en leesapparaten. Deze werkplekken zijn zonder reservering te gebruiken.

In de studiezaal zijn computers aanwezig voor zelfstandig onderzoek in de archieven. U bekijkt hier beeldmateriaal en archiefstukken die wel gedigitaliseerd zijn maar niet vanuit huis te bekijken zijn vanwege auteursrecht en/of beeldrecht. Daarnaast gebruikt u deze pc's voor het raadplegen van archiefinventarissen om toegangsnummers en inventarisnummers te kunnen opzoeken. De kadasterviewer raadpleegt  u ook hier. 

Er zijn 3 leesapparaten voor het bekijken van microfiches en twee readerprinters voor het raadplegen van microfilms met afdrukmogelijkheden.
 


Reserveren en aanvragen 

Het inzien van originele archiefstukken gaat op basis van een reservering. Op 1 juli 2024 zijn we overgestapt op een nieuw reserveringssysteem.  Via de reserveringsknop hieronder opent u ons reserveringssysteem. 

Boek hier uw plek in de studiezaal

 

Heeft u een plek gereserveerd voor het inzien van originele archiefstukken en bibliotheek-items dan kunt u in de studiezaal meer originelen aanvragen via een studiezaalpc’s. Deze stukken worden voor u opgezocht en zodra de stukken klaar liggen krijgt u een melding via het scherm. U haalt de archiefstukken zelf op bij de balie en brengt ze na gebruik weer terug. U mag maximaal 1 archiefstuk tegelijk bekijken. Dit om te voorkomen dat archiefstukken onderling verwisseld worden. Op dinsdag en woensdag kunnen de aanvragen in de studiezaal worden ingediend tot 16.00 uur, op donderdagen tot 20.00 uur.
 


Bouwdossiers en bouwtekeningen

Zoekt u een bouwtekening of bouwdossier? Kijkt u hier voor informatie en aanvraagmogelijkheden voor bouwtekeningen.  


Ondersteuning

We helpen u graag verder!

  • Chat met ons: Wij zijn op dinsdag t/m vrijdag tussen 10.00-16.00 uur bereikbaar via de chat voor al uw (onderzoeks)vragen. Buiten deze tijden kunt u ook een offline bericht achterlaten. Klik op de rode "Stel een vraag" knop rechts onderin het scherm om een chatgesprek te starten. 
  • E-mail met ons: Stel uw vraag via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Als u bijlages wilt meesturen zoals documenten of foto's of heeft u een complexe vraag? Wij adviseren u om deze per e-mail naar ons te sturen.   
  • Bel met ons: Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00-17.00 uur via (030) 286 66 43

Heeft u specifiek vragen over stamboomonderzoek en genealogie? De NGV, de Nederlandse Genealogische Vereniging, heeft een inloopspreekuur in de centrale hal van het Utrechts Archief aan de Alexander Numankade. Het Voorouderspreekuur vindt een aantal maanden van het jaar plaats op de  eerste woensdag van de maand van 10.30-12.30 uur. Kijk voor de meest actuele data in onze activiteitenkalender.  

  

Openbaarheid en beschikbaarheid van archieven

De meeste van onze archieven en collecties zijn openbaar en online of in de studiezaal te raadplegen. Soms kan het zijn dat er een beperking op de openbaarheid is. Bijvoorbeeld wanneer een stuk of een archief privacygevoelige informatie over nog levende personen bevat. Kijk hier voor meer informatie en het aanvraagformulier voor het inzien van niet-openbare archiefstukken.  

 


Toegankelijkheid

Parkeren en entree
Bezoekers met een beperkte mobiliteit kunnen parkeren op de gehandicaptenparkeerplaats. Deze bevindt zich op ons eigen parkeerterrein, vlakbij de entree. U heeft hiervoor een gehandicaptenparkeerkaart nodig.

De entree is bereikbaar via een rolstoelhelling. Bel ons op 030-286 66 43 als u hulp nodig heeft bij het binnenkomen van het pand.

In het gebouw

  • Alle ruimtes zijn op dezelfde verdieping.
  • Er is een kluisje op de juiste hoogte, gemarkeerd met een rolstoelsticker.
  • Er is een loep te leen voor het bekijken van documenten.
  • Het invalidetoilet is direct na binnenkomst aan de rechterkant.
  • De deur naar de studiezaal is zwaar. Wij helpen u graag. 

Hulphonden Een hulphond is welkom als deze herkenbaar is als hulphond.

Heeft u vragen over uw bezoek aan de studiezaal? Mail ons via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., bel naar 030-286 66 43, of stel uw vraag via de chat


Route


Openbaar vervoer

Vanaf Utrecht Centraal station neemt u lijn 4 (Voordorp) richting halte Eykmanplein, deze halte is ook bereikbaar met de bus vanaf station Utrecht Overvecht. U kunt ook vanaf Utrecht Centraal een van de vele bussen naar halte Oorsprongpark nemen, vanaf daar is het 9 minuten lopen. Plan hier uw route.  

Tarieven & huisregels

Voor het digitaliseren van een archiefstuk of om uitgebreid onderzoek te laten doen, werken we met vaste tarieven. Archiefstukken zijn vaak oud en daardoor kwetsbaar. We vinden het belangrijk om deze met zorg te behandelen. Daarom hebben we een aantal huisregels opgesteld

Bekijk onze tarieven   Bekijk onze huisregels