Op zoek naar een leuk én leerzaam uitje met de klas? Kom dan naar Het Utrechts Archief. In ons schoolprogramma ‘Op zoek naar middeleeuws Utrecht’ ontdekken uw leerlingen spelenderwijs meer over de Utrechtse geschiedenis. Bovendien leren ze maatschappelijke ontwikkelingen in de tijd te plaatsen.

Op zoek naar middeleeuws Utrecht 

Hoe zag Utrecht er eigenlijk uit in de middeleeuwen? Was het toen ook al zo'n grote stad? Uw leerlingen gaan zelf op onderzoek uit en ontdekken zo het antwoord op allerlei vragen over het Utrecht uit de middeleeuwen. In tweetallen voeren ze verschillende opdrachten uit. Daarbij gebruiken we plattegronden en echte middeleeuwse archiefstukken. Leerlingen leven zich in in een middeleeuwse inwoner van Utrecht. Samen bedenken we aan de hand van middeleeuwse attributen wat er allemaal nodig is om van een vesting een echte stad te maken.


Voor wie is dit programma? 

Dit programma is voor verschillende niveaus. Per niveau voegen we iets toe of laten we weg.Groep 5 verdiept zich in het stadsrecht, groep 6 richt zich op het ontstaan van gilden en groep 7/8 onderzoekt aan de hand van kaarten de ontwikkeling van de stad Utrecht.


Wat leer je ervan? 

Door kijken, vragen stellen, luisteren en met elkaar zoeken naar informatie ontdekken leerlingen hoe het was om te leven in een middeleeuwse stad. Leerlingen kunnen zelfstandig zoeken naar relevante en betrouwbare informatie, en deze interpreteren. Ze oefenen in het ordenen, het toetsen, het presenteren en becommentariëren van informatie.

Contact avatar

Meer informatie of contact?

Wilt u meer informatie over onze programma’s of wilt u een programma reserveren? Neem dan contact op met Nettie Stoppelenburg, medewerker educatie

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • 030 – 286 66 11

 

Praktische info

  • 1,5 uur
  • €52,50 per 15 leerlingen
  • werkdagen behalve maandag, van 10.00 tot 17.00
  • onder begeleiding van onze ervaren rondleiders en docenten