Forum Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Forum

Heeft u een vraag? Op ons forum delen gasten kennis en ervaring met elkaar. Ook geven onze medewerkers uit de studiezaal binnen een dag antwoord uw vraag. Zo helpen we elkaar samen verder.

Om iedereen zo goed mogelijk te kunnen helpen, willen we u vragen de gebruiksregels van het forum goed door te lezen. 

Forum van het Utrechts Archief

 1. Palmen
 2. Overige vragen
 3. zaterdag, 03 oktober 2020
Beste mensen,

Ik heb in het archief van de Ridderlijkse Duitsche Orde (Toegang RDO_OA, Regest OA.601.0.34) een akte gevonden (kwitantie) uit 1388 waarin wordt gemeld dat er een altaar heeft gestaan dat is gesticht door Bernt Proeys. Ik heb het stuk zo goed en zo kwaad mogelijk proberen te transcriberen maar geen extra informatie gevonden over het altaar. Eerder heb ik ook wel gezocht in jullie archief naar altaren in de Nicolaaskerk in de 14de eeuw omdat ik graag meer wil weten over het altaar van Proeys, maar niks gevonden. Enig idee waar ik meer informatie zou kunnen vinden over dit altaar?

Andy
Reacties (3)
Palmen Geaccepteerde antwoord
Beste Otto,

Veel dank ik heb idd haar proefschrift gevonden in het archief en hoop donderdag even langs te kunnen komen om het te bestuderen.
Ik heb het document eerder niet gevonden om ik zocht op 'Nicolai' en 'Nicolaaskerk'. En het als 'Klaaskerk' staat opgenomen in de omschrijving van de bibliotheek. Nu dus wel.

Fingers crossed en dank nogmaals,

Andy
 1. 2 weken geleden
 2. Overige vragen
 3. # 1
Otto Vervaart Geaccepteerde antwoord
Beste Andy,

er is een trouwe bezoeker van de studiezaal die zich al jaren verdiept in de geschiedenis van de Nicolai- of Klaaskerk, Bini Biemans. Ik denk dat je wellicht via inlichtingen@hetutrechtsarchief.nl contact met haar kan krijgen. In de bibliotheek van het HUA zijn haar publicaties te vinden. Met name de rekeningen van de Nicolaaskerk zijn een rijke bron.

Met vriendelijke groet,

Otto Vervaart
 1. 2 weken geleden
 2. Overige vragen
 3. # 2
Palmen Geaccepteerde antwoord
Mogelijk heb ik toch iets gevonden, namelijk toegang 820 inventaris 60: de Uittreksels uit de rekeningen van de O.L. Vrouwen-broederschap in de St.Nicolaaskerk te Utrecht van 1390/91-1494/95.

Mocht iemand nog andere / betere suggesties hebben dan hou ik me aanbevolen.

Andy
 1. 2 weken geleden
 2. Overige vragen
 3. # 3
 • Pagina :
 • 1


Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Wees een van de eersten om op dit bericht te reageren!
Gast
Uw antwoord
U mag enquêtes opnemen in uw bericht. De enquête verschijnt dan in uw bericht.
Opties voor stemmen
Captcha
Om de website te beschermen voor bots en andere ongeoorloofde scripts, vragen we u de captcha code in te vullen voor u uw vraag stelt.