Forum Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Forum

Heeft u een vraag? Op ons forum delen gasten kennis en ervaring met elkaar. Ook geven onze medewerkers uit de studiezaal binnen een dag antwoord uw vraag. Zo helpen we elkaar samen verder.

Om iedereen zo goed mogelijk te kunnen helpen, willen we u vragen de gebruiksregels van het forum goed door te lezen. 

Forum van het Utrechts Archief

 1. André van de Hoef
 2. Spoorwegen
 3. woensdag, 07 februari 2018
Onlangs las ik in een stukje uit "Het Volk" van 1-1-1901 dat mijn overgrootvader tijdens het rangeren een been verloren had. Dit werd ook nog genoemd in een ander stukje in "Het Volk" dd 23-1-1906 dat vanwege zijn 5 jarig jubileum geplaatst werd. Vreemd genoeg heb ik daar vanuit de familie nooit iets over gehoord. Mogelijk omdat mijn moeder 1 jaar oud was toen hij overleed. Zijn er bronnen waarin mogelijk meer te vinden is over dit ongeval? Het betreft Cornelis Hoonacker (ook Hoonakker) . St.b. no 526 In dienst 24 jan. 1881 eerst Rhijnspoor later Staatsspoor. Was er een uitkering? , andere functie ?
Reacties (2)
Fred Dijkstra Geaccepteerde antwoord
Onderwerp: Been gevonden (kunst been)

Beste Allemaal,

Tijdens ombouw werkzaamheden, bij de aanleg en Bouw van een nieuw Station Leiden, waar ik Hoofduitvoerder was van het Seinwezen voor de Fa. Electrorail NV en ook nieuwe perrons in Leiden van 1994 t/m 1996 aangelegd werden, kwam tijdens stilgelegde graaf werkzaamheden, een kunst been uit de grond.

Het was een bijzondere ervaring, waar het voorwerp later naar toe verhuisd is bij mij niet bekend.
Ook zal het waarschijnlijk niet tot uw grootvader behoren, maar vond het goed om het hier te vermelden.
 1. meer dan een maand geleden
 2. Spoorwegen
 3. # 1
Victor Lansink Geaccepteerde antwoord
Geachte heer Van de Hoef,
In het personeelsregister van Cornelis Hoonakker/Hoonacker is niets te vinden waaruit een ongeval blijkt. Cornelis Hoonakker was aanvankelijk inderdaad in dienst bij de Rhijnspoor en in 1890 overgegaan naar het Staatsspoor. Op 1-2-1891 is hij aangesteld als wisselwachter te Utrecht en die functie heeft hij bekleed tot zijn overlijden in 1915. Er is rond 1901 geen sprake van een verandering in functie of wat dan ook.
Het artikel in Het Volk betrof de editie van 1-10-1901. In de Verslagen van de Raad van Toezicht op de Spoorwegdiensten wordt melding gemaakt van een ongeluk met een wisselwachter op 17-9-1901 die struikelde "bij het aankoppelen van rijtuigen en geraakte onder die voertuigen". Hierbij werd het linkerbeen zodanig verwond dat het moest worden afgezet. In de Utrechtsche Courant (en ook andere kranten op delpher.nl) wordt dit incident ook gemeld zonder veel details, maar het zou het wisselwachter H." betreffen, dus ik veronderstel dat dat uw overgrootvader betreft.
Mogelijk heeft uw overgrootvader zijn functie als wisselwachter kunnen voortzetten. Dat verwondert mij eerlijk gezegd wel, maar klaarblijkelijk was dat wel het geval, getuige het artikeltje nav zijn 25-jarige jubileum in 1906.
Overigens is het opvallend: uit het Verslag van de Raad van Toezicht van 1901 blijkt dat er vrijwel wekelijks een rangeerder of wisselwachter verwond werd (of erger).

Met vriendelijke groet,
Victor Lansink (Het Utrechts Archief)
 1. meer dan een maand geleden
 2. Spoorwegen
 3. # 2
 • Pagina :
 • 1


Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Wees een van de eersten om op dit bericht te reageren!
Gast
Uw antwoord
U mag enquêtes opnemen in uw bericht. De enquête verschijnt dan in uw bericht.
Opties voor stemmen
Captcha
Om de website te beschermen voor bots en andere ongeoorloofde scripts, vragen we u de captcha code in te vullen voor u uw vraag stelt.