Forum Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Forum

Heeft u een vraag? Op ons forum delen gasten kennis en ervaring met elkaar. Ook geven onze medewerkers uit de studiezaal binnen een dag antwoord uw vraag. Zo helpen we elkaar samen verder.

Om iedereen zo goed mogelijk te kunnen helpen, willen we u vragen de gebruiksregels van het forum goed door te lezen. 

Forum van het Utrechts Archief

 1. A. Palmen
 2. Overige vragen
 3. zondag, 08 maart 2020
hi,

Ik speur veel in de transcripties van de BSB en RDB in de periode 1400-1430. Heel handig dat het online staat, maar ik zou het toch heel graag willen printen omdat dit het werken gemakkelijker maakt. Met name als ik thuis werk. Bestaat er een PDF van beide boeken van deze periode? Dan kan ik het in ordners stoppen en veel sneller overzicht krijgen en aantekeningen maken.

Dank weer,

Andy
Reacties (3)
Andy Palmen Geaccepteerde antwoord
hi Otto,

Dank je wel voor je antwoord, zie het nu pas. Ik zoek inderdaad een pdf of andere vorm zodat ik het helemaal uit kan printen. Ik merk dat het digitaal zoeken voor een paar scans prima werkt, maar een volgende pagina kiezen kost een paar seconden en dat werkt op den duur niet zo prettig. Maar ik begrijp dat dit niet mogelijk is dus ik ga verder met de mogelijkheden die er zijn. Dank!

Andy
 1. meer dan een maand geleden
 2. Overige vragen
 3. # 1
Otto Vervaart Geaccepteerde antwoord
Beste Andy,

gisteren zag ik niet helemaal dat je specifiek om PDF's vroeg, een vorm waarmee het snel doorzoekbaar zou zijn biedt voordelen, maar juist in deze middeleeuwse bronnen moet je ook rekening houden met verschillende spellingen. Al bladerend zie je natuurlijk wel andere zaken, en kan er zicht komen op wat er nog meer speelde behalve hetgene waarnaar je specifiek zoekt. Op die manier raak je ook vertrouwd met een historische bron.

Hartelijke groeten,

Otto Vervaart
 1. meer dan een maand geleden
 2. Overige vragen
 3. # 2
Otto Vervaart Geaccepteerde antwoord
Beste Andy,

ik dacht eerst dat scanning op demand nu waarschijnlijk niet mogelijk is, maar er zijn wel degelijk scans gemaakt van een flink aantal transcripties die de afgelopen decennia zijn gemaakt, ze zijn te vinden in toegang 1128, Verzameling fotokopieën en transcripties. Vanaf rubriek 2.8 betreft het transcripties uit het archief van het stadsbestuur van Utrecht (1122-1577) (toegang 701), met daarbij het Raads Dagelijks Boek, het Buurspraakboek, brieven aan en van het stadsbestuur, de kameraarsrekeningen, enzovoort. Misschien zou Het Utrechts Archiefwat breder kunnen attenderen op de digitale toegankelijkheid van deze transcripties...

Met vriendelijke groet,

Otto
 1. meer dan een maand geleden
 2. Overige vragen
 3. # 3
 • Pagina :
 • 1


Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Wees een van de eersten om op dit bericht te reageren!
Gast
Uw antwoord
U mag enquêtes opnemen in uw bericht. De enquête verschijnt dan in uw bericht.
Opties voor stemmen
Captcha
Om de website te beschermen voor bots en andere ongeoorloofde scripts, vragen we u de captcha code in te vullen voor u uw vraag stelt.