Forum Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Forum

Heeft u een vraag? Op ons forum delen gasten kennis en ervaring met elkaar. Ook geven onze medewerkers uit de studiezaal binnen een dag antwoord uw vraag. Zo helpen we elkaar samen verder.

Om iedereen zo goed mogelijk te kunnen helpen, willen we u vragen de gebruiksregels van het forum goed door te lezen. 

Forum van het Utrechts Archief

 1. Geertje Peeters - de Vries
 2. Voorouderplein
 3. donderdag, 17 oktober 2019
kunt u mij zeggen of alle dtb's van Utrecht van rond 1744 al online staan? Ik zoek nl de geboorte van Bernardus de Vries, zoon van Frederik de Vries en Margaretha Beijer. Zijn ouders zijn in 1741 getrouwd. Van Bernardus kan ik geen geboorte vinden terwijl ik wel alle dopen van broers en zusters kan vinden.
Reacties (4)
Geertje Peeters - de Vries Geaccepteerde antwoord
Beste Otto,

Bedankt voor uw reactie.
Ik ga verder met mijn zoekactie.
Ik twijfel of Grietje Beijer en Frederik de Vries de ouders van Bernardus zijn. Het valt me op dat Grietje nooit vernoemd is.

Met vriendelijke groet,

Geertje Peeters - de Vries
 1. 4 weken geleden
 2. Voorouderplein
 3. # 1
Otto Vervaart Geaccepteerde antwoord
Beste Geertje,

hartelijk dank voor je uitleg! De gegevens uit het Stadsarchief Amsterdam zijn heel duidelijk en betrouwbaar, ook al is de achternaam van Grietje weer wisselend gespeld. Bernardus was ten tijde van zijn huwelijk in 1768 24 jaar oud, dan kom je uit op 1744 als geboortejaar. Een Frederik de Vries wordt genoemd op 22 februari 1742 in het testament van Catharina Schoonevelt, zie https://archief.amsterdam/inventarissen/inventaris/5075.nl.html#NOTA00839000396 .

Een speurtocht langs allerlei mogelijke plaatsen rondom Amsterdam, heel Noord-Holland en het Gooi, levert misschien nog informatie op over de geboorte van Bernardus in 1744, maar garantie op succes valt daarbij niet te bieden.

Met vriendelijke groet,

Otto Vervaart, Het Utrechts Archief
 1. 4 weken geleden
 2. Voorouderplein
 3. # 2
Geertje Peeters - de Vries Geaccepteerde antwoord
Beste Otto,

Hoe ik op het idee kom dat Frederik de Vries en Grietje Beijers de ouders van Bernardus de Vries zouden zijn:
Bernardus de Vries trouwt op 15-4-1768 in Amsterdam met Catharina van Seventer. Bernardus wordt door zijn vader Frederik de Vries geassisteerd.
Bij de dopen van drie kinderen van Bernardus en Catharina zijn Frederik de Vries en Grietje Beijers getuigen.
Bij Frederik doopdatum 8-2-1769 in Amsterdam, bij Cornelia doopdatum 6-11-1770 Amsterdam en bij Bernardus doopdatum 20-08-1872.
Omdat Frederik de Vries en Grietje Beijers ook twee kinderen hebben die in Amsterdam geboren zijn, Henrica 6-2-1758 en Cornelia 20-1-1763, dacht ik dat zij weleens Bernardus ouders kunnen zijn. Bernardus geboorte kan ik nergens vinden ook niet in Amsterdam.

Met vriendelijke groet

Geertje Peeters - de Vries
 1. 4 weken geleden
 2. Voorouderplein
 3. # 3
Otto Vervaart Geaccepteerde antwoord
Beste Geertje,

Op de site van het Utrechts Archief is er een overzicht van de DTB-registers voor de provincie Utrecht. Daarbij zie ik voor de achttiende eeuw geen ontbrekende jaren voor de stad Utrecht. Als ik zoek naar de ouders kom ik hen eerst niet tegen, maar er zijn wel treffers voor andere namen tussen 1740 en 1750, alle registers zijn gedigitaliseerd. Uiteindelijk zie ik het huwelijk voor het gerecht te Utrecht van Fredericus de Vries en Grietje Beijer op 29 juli 1741. Al snel is te zien dat de spelling van de namen hier het zoeken nogal beïnvloedt: de moeder heet nu eens Grietje, dan weer Margarita, ik zie de spelling Beijer en Beijers. Ik zie geen Bernardus de Vries. Waar komt u hem wel tegen, en hoe precies is dit gegeven onderbouwd? Misschien is er per ongeluk een koppeling gelegd met deze ouders. Mogelijk kan een tip op onze website over het zoeken naar personen u ook nog helpen.

Met vriendelijke groet,

Otto Vervaart, Het Utrechts Archief
 1. 4 weken geleden
 2. Voorouderplein
 3. # 4
 • Pagina :
 • 1


Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Wees een van de eersten om op dit bericht te reageren!
Gast
Uw antwoord
U mag enquêtes opnemen in uw bericht. De enquête verschijnt dan in uw bericht.
Opties voor stemmen
Captcha
Om de website te beschermen voor bots en andere ongeoorloofde scripts, vragen we u de captcha code in te vullen voor u uw vraag stelt.