Forum Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Forum

Heeft u een vraag? Op ons forum delen gasten kennis en ervaring met elkaar. Ook geven onze medewerkers uit de studiezaal binnen een dag antwoord uw vraag. Zo helpen we elkaar samen verder.

Om iedereen zo goed mogelijk te kunnen helpen, willen we u vragen de gebruiksregels van het forum goed door te lezen. 

Forum van het Utrechts Archief

 1. Tim
 2. Voorouderplein
 3. dinsdag, 17 december 2019
wij zijn familie van de familie van Renesse die doorgaat in de graven van Holland zoals graaf floris van Holland wij heten zelf van Rennes ergens in 1600 is er iets aan de naam veranderd en ook familie van elisabeth van nassau dus ook familie van de nieuwe hoge adel zijn hier ook anderen die ook verwant zijn?
Reacties (11)
Freek van Rennes Geaccepteerde antwoord
Beste Tim,
Toevallig dat ik tegen het forum aanliep
En nu In eens heel veel informatie.
Hierbij mijn complete naam en email. Ben benieuwd naar het vervolg.
Freek van Rennes,
Zevenaar,
email: f.rennes@concepts.nl
 1. meer dan een maand geleden
 2. Voorouderplein
 3. # 1
tim Geaccepteerde antwoord
https://nl.geneanet.org/forum/viewtopic.php?t=503039

------------
ecouvret
female
Berichten: 30
Stamboom : Niet grafisch
Stamboom bekijken
HUGENOTEN en op zoek naar voorouders in Frankrijk?
Citeer
Bericht 13 december 2014, 19:55

Al minstens 10 jaar ben ik heerlijk bezig met het uitzoeken van mijn stamboom. De familie kwam uit Frankrijk (Eure-et-Loir, Centre in de buurt van Châteaudun, onder Parijs) en zij zijn vanwege hun geloof gevlucht. Met een groot aantal Franse Geneanet-gebruikers heb ik contact gekregen en dat is niet alleen erg leuk, maar het levert vaak aan beide kanten nieuwe informatie op.

Wetend hoeveel Hugenoten naar Nederland zijn gevlucht vroeg ik me af of er hier mensen zijn die net als ik op zoek zijn naar hun Franse voorouders die in Nederland terecht zijn gekomen. Misschien zie ik een forum over het hoofd? Het lijkt me prettig als er een plek is waar we hierover van gedachten kunnen wisselen, tips kunnen geven en vragen, met vertalingen kunnen worstelen, of gewoon ons ei kunnen leggen. Geen idee of er behoefte aan is, maar mij lijkt het wel wat.

Laat iets horen, hartelijke groet,
Ellen Couvret
greetjepittery
greetjepittery
Moderator
Berichten: 2265
Stamboom : Grafisch
Stamboom bekijken
Re : HUGENOTEN en op zoek naar voorouders in Frankrijk?
Citeer
Bericht 13 december 2014, 20:44

Van mij, Vlaamse uiteraard geen info, maar je gewoon es verwijzend naar de ZOEKOPDRACHTEN (rechtsboven) die je zowel op GNN-forum als -blog aantreft.
Geen resultaat bij forum, wel eentje op het GNN-blog, dd.02.12.2010 - Tik in : Hugenoten. Hier vind je :
vijfeeuwen migratie.nl
Deze website werd wel al in 2010 gelanceerd en je wellicht bekend, maar ik wou ze toch nog eens doorgeven, want hier ook wat referenties te vinden onder zoekopdracht : Hugenoten.
En, via GNN kan je m.b.v. (verfijnd) zoeken naar personen, misschien ZELF nog mensen contacteren in Nederland.
Geen spectaculaire info van mij, maar je toch verder succes & plezier toegewenst bij je research. Groetje van Greetje

ecouvret
female
Berichten: 30
Stamboom : Niet grafisch
Stamboom bekijken
Re : HUGENOTEN en op zoek naar voorouders in Frankrijk?
Citeer
Bericht 13 december 2014, 20:52

Hallo Greetje, leuk dat je reageert. Ik ken inderdaad de vijfeeuwen migratie.nl en ook de blog die ernaar verwijst. Het ging mij meer om contacten over het onderwerp en dan met name met GNN-gebruikers. Maar je hebt gelijk dat ik ze via speurwerk zou kunnen vinden :D

In elk geval hartelijk dank voor je reactie en een fijne avond,
Ellen
andresijnesael2
male
Berichten: 7
Stamboom : Niet grafisch
Stamboom bekijken
Re : HUGENOTEN en op zoek naar voorouders in Frankrijk?
Citeer
Bericht 21 december 2014, 12:36

Mijn ouders komen uit Zeeuws-Vlaanderen en mijn moeder heeft een groot aantal zogenaamde "hugenoten" voorouders. Nu zijn het niet allemaal écht hugenoten, want een deel van hen kwam veel later dan de oorspronkelijke hugenoten. Ik noem ze daarom liever "geloofsvluchtelingen". Bijna allemaal uit het huidige Wallonië en het huidige Nord en Pas-de-Calais.

Een paar namen :
Du Pon
De Maillie (Maiily)
Sohier
Fioen
Du Fossez
Du Moulin
Suweijn (Chuin)
Le Bleu (De Blauwe)
Le Maire

en zo nog een aantal. Een interessante geschiedenis. Deze mensen kwamen vaak na vele ontberingen en narigheid in de Republiek aan en vonden hier een veilig nieuw bestaan. West Zeeuws-Vlaanderen was in de 17e eeuw door oorlog en ziekte bijna ontvolkt en de geloofsvluchtelingen waren meer dan welkom.
De sporen die ze nalieten zijn heden ten dage de nog steeds zeer veel voorkomende Franse namen in het gebied, alsmede de diverse sporen die ze nagelaten hebben in het Zeeuws-Vlaamse dialect dat heel wat Franse woorden kent. Ik noem onder meer het woord "Frenzen" , wat "aarbeien" betekent en van het
Franse "Fraises" komt en zo zijn er nog heel wat.

Grappig is dat mijn eigen oudst bekende voorvader Franciscus Senesael ook uit de protestantse gebied kwam, maar niet protestants was, maar Katholiek, Hij werd rond 1670 in Béthune geboren en trok waarschijnlijk om economische redenen naar het gebied rond Watervliet-IJzendijke-Oostburg.
ecouvret
female
Berichten: 30
Stamboom : Niet grafisch
Stamboom bekijken
Re : HUGENOTEN en op zoek naar voorouders in Frankrijk?
Citeer
Bericht 21 december 2014, 13:09

Hallo Andres,

Ja, het is natuurlijk bekend dat veel Zeeuwen donker-harig zijn, maar dat heeft ook met de vele Spanjaarden te maken die zich in of na de 80-jarige oorlog hebben voortgeplant in die regio. Mijn voorouders waren juist erg gelovig (Calvin) en zijn ook vervolgd. Velen hebben hun 'ketterse' geloof afgezworen en enkelen zijn gevlucht (1698). Mijn directe voorouder is vanuit Delft naar Zuid-Afrika gegaan en had daar een wijngaard en vee voor de bevoorrading van VOC-schepen die in Kaapstad langskwamen op weg naar Indië. Na 12 jaar kwamen zij terug in Nederland met hun vier kinderen en toen is de man/echtgenoot/vader toch weer (in z'n eentje) naar Frankrijk gegaan (onduidelijk waarom). In elk geval is hij gevangengenomen en vermoord in 1714. Als je toch met een stamboom bezig bent, raak je wel betrokken bij zo'n geschiedenis, dus ik hou me vaak met Hugenoten en/of geloofsvluchtelingen bezig.

Heel veel van die Franse namen zijn inderdaad vernederlandst. Misschien was Senesael eerst ook wel een andere naam? Maar wie weet behoorde Béthune indertijd wel tot wat nu Belgié is?
andresijnesael2
male
Berichten: 7
Stamboom : Niet grafisch
Stamboom bekijken
Re : HUGENOTEN en op zoek naar voorouders in Frankrijk?
Citeer
Bericht 21 december 2014, 13:46

Sijnesael ontstond rond 1750 uit Senesael en Sinnesael, welke namen weer ontstonden uit de beroepsnaam Senechal of Seneschal(k), een dienaar van de Franse koning in de middeleeuwen. Het is nog niet duidelijk wanneer dit beroep tot familienaam evolueerde. De naam Senechal komt in de 16e eeuw al voor.
greetjepittery
greetjepittery
Moderator
Berichten: 2265
Stamboom : Grafisch
Stamboom bekijken
Re : HUGENOTEN en op zoek naar voorouders in Frankrijk?
Citeer
Bericht 21 december 2014, 22:02

t.a.v. André Sinnesael : nog enkele reacties op die FRANSTALIGE FAMILIENAMEN en FRANSKLINKENDE WOORDEN,
maar hoort hier niet meer thuis - dus - geplaatst bij "Dagelijks Leven van uw voorouders", onderwerp : "Polderdorpen"
mvg, Greta
 1. meer dan een maand geleden
 2. Voorouderplein
 3. # 2
tim Geaccepteerde antwoord
beste freek,

heb even snel gezocht naar dit:
Hugenoten in Zeeland
Verhaal Redactie Zeeuwse Ankers
Onder de religieuze vluchtelingen die in Zeeland hun toevlucht zochten, bevond zich een groot aantal Hugenoten. In de 17de en 18de eeuw trokken deze protestanten uit Frankrijk weg, omdat de godsdienstvrijheid daar was opgeheven. Zij vestigden zich onder meer in Zeeland. Als eerste in Groede en Sint Anna ter Muiden, later ook op andere plaatsen in Zeeland. De aanwezigheid van de Hugenoten is nog terug te zien in de taal. Zeeuwse dialecten hebben nogal wat Franse leenwoorden en ook in veel Zeeuwse familienamen is de Franse afkomst herkenbaar.

Edict van Nantes
Hugenoten kwamen vanaf 1617 vanuit Rijssel (Lille) naar Groede. Daar stichtten zij in 1622 een Waalse kerk. Hugenoten uit Calais en omgeving vestigden zich tussen 1635 en 1640 in Sint Anna ter Muiden. Pas in 1685 ontstond een massale vlucht van Hugenoten naar de Republiek. In dat jaar hief de Franse koning Lodewijk XIV namelijk het Edict van Nantes op. Dat Edict garandeerde de protestanten vrijheid van religie. Door de opheffing werd hun positie onhoudbaar. Ze werden uit openbare ambten ontslagen, ambachtslieden werden uit gilden gestoten, protestantse scholen werden opgeheven of aan katholieken gegeven. Ook moesten de Hugenoten zware belastingen gaan betalen. Pas rond 1770 kwam de immigratie van Hugenoten volledig tot stilstand.

De Waalse kerk in Middelburg. Kopergravure uit de Nieuwe Cronijk van Zeeland door Mattheus Smallegange, 1696. De kerk stond in de Lange Sint-Pieterstraat en werd door Duitse beschietingen in mei 1940 verwoest.
De Waalse kerk in Middelburg. Kopergravure uit de Nieuwe Cronijk van Zeeland door Mattheus Smallegange, 1696. De kerk stond in de Lange Sint-Pieterstraat en werd door Duitse beschietingen in mei 1940 verwoest.

Invloed van taal
De Hugenoten die in de 17de eeuw naar Zeeland trokken, waren afkomstig uit alle delen van Frankrijk. Zij spraken onderling bijna nooit het standaard Frans, maar altijd de taal van de streek. Om elkaar toch te kunnen begrijpen, zijn ze vermoedelijk spoedig gaan communiceren in het standaard Frans of met streekgenoten in Zeeuws dialect. Een groot deel van Noord-Frankrijk hoorde namelijk tot dezelfde taalgroep als die van het Zeeuws. Ook werd veel in de Rijsselse variant van het Picardisch gesproken.

Omdat de Hugenoten over een periode van 150 jaar naar Zeeland bleven komen, was hun invloed op het dialect groot. Het Woordenboek der Zeeuwse Dialecten kent haast geen pagina zonder Franse leenwoorden. Het woord ‘astrant’ bijvoorbeeld komt van het Franse ‘astreindre’, dat brutaal of dwingend betekent. En ‘hornet’, waarmee Zeeuwen garnaal aanduiden, komt van ‘gorrinet’.

Familienamen
Het Frans bleef in Zeeland lang een omgangstaal. Pas na de Franse tijd aan het begin van de 19de eeuw verminderde het gebruik van de Franse taal. Maar de Franse familienamen bleven bewaard. Afstammelingen van Hugenoten in Zeeland zijn daaraan nu nog vaak herkenbaar. Van oorsprong Franse familienamen zijn bijvoorbeeld: Albert, Baljé, Becu, Behage, Benteyn, Bommeljé, Brevet, Cappon, Cevaal, Claerbout, Le Clercq, Corré, Du Bois, Dusarduijn, Ghesquière (verbasterd tot Geschiere op Walcheren), Hennequin, De Hullu, Lefeber, Luteijn, Mazure, Mesu, Midavaine, Moggré, Mullié, Neuféglise, Oreel, Passenier, Poissonnier, Porrey, Provoost, Risseeuw, Schoonaard, Sohier, Suwijn, Tack, Tavenier, Triou en Wattez.
 1. meer dan een maand geleden
 2. Voorouderplein
 3. # 3
tim van rennes Geaccepteerde antwoord
Persoonlijke gegevens Jan I van Renesse
Hij is geboren in het jaar 1170.
Hij is overleden in het jaar 1228, hij was toen 58 jaar oud.
Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 17 november 2011.

Verwantschap Jan I van Renesse
Jan I van Renesse is de achter(x32)kleinzoon van Dagobert II der Franken:
Dagobert II der FrankenClodomir IV der FrankenBlesinde van KeulenClodion de Langharige of FranksChlodebaud de CologneSigebert le Boiteux de CologneCloderic the Paricide de CologneMunderic de VitreyMummolin NombleBodogisel Nomble van AquitaineSaint Arnulf van MetzAnsegisel Sigibert de MetzPepijn II de HerstalKarel MartelPepijn III der FrankenKarel der FrankenTheodrada der FrankenGerulf I der Altere von FrieslandGerulf II Graaf van FrieslandDirk I van HollandDirk II van HollandArnulf van HollandDirk III van HollandFloris I van HollandDirk V van HollandFloris II van HollandDirk VI van HollandDirk I van HollandVrouwe van Voorne van Renesse en HaamstedeDiederik van RenesseJan I van Renesse
 1. meer dan een maand geleden
 2. Voorouderplein
 3. # 5
tim van rennes Geaccepteerde antwoord
Beste Tim, Zoals je ziet ben ik ook een van Rennes. Ik heb de stamboom redelijk compleet, alleen nog niet op orde. Ook ik ben uitgekomen bij de "Renesse"
en bij Dirk van Sayn.
Echter vragen die ik nog steeds niet beantwoord heb zijn opmerkingen van mijn grootvader. Hij zei:
Wij stammen af van de hugenoten uit Frankrijk.
Mijn tante is Catharina van Rennes de componiste. Het familie wapen is in Renkum.
De linken hiernaar toe heb ik nog niet gevonden. Wellicht als ik alle stukjes in een echte stamboom heb verwerkt.
Toeval is dat ik in 2000 gecorrespondeerd heb met een Amerikaan : Van Rennes, die geregeld naar Nederland kwam, omdat zijn grootvader uit
Utrecht kwam. Hij had het zelfde verhaal, dat onze voorouders Hugenoten waren en uit Frankrijk komen. Hem kan ik niets meer vragen, hij is inmiddels overleden. Komende periode ga ik me weer bezig houden met de stamboom en het verhaal. Mochten we informatie kunnen delen, lijkt me dat leuk.
Met vriendelijke groet,
Freek van Rennes . Zevenaar
Beste Freek,Bedankt voor je bericht Catharina van Rennes is een nicht van onze grootvader hij kwam ook bij haar op bezoek haar vader was Jan van Rennes Ik heb ook haar stamboom en ik heb ook wat persoonlijke bezittingen van haar ook heb ik ons familiewapen en ik heb ook nog een site voor je:http://www.geurtvanrennes.com/het-geslacht-van-renesse---van-rennes.html waar je heel veel informatie kan vinden Ik heb ook nog voor je een portret van onze voor ouderen Deze zijn ook te vinden in het Rijksmuseum aangezien het ridders en regenten waren misschien is het handig als je hier op deze site even je e-mailadres achterlaat zodat ik je persoonlijk kan mailen en de bijlage komt sturen Ik heb heel veel persoonlijk opgezocht over onze familie. Ook komt de familie uit Zeeland en Veenendaal De stamboom gaat inderdaad tot Dirk en daarboven staan de graven van Holland en ik heb zelfs gevonden dat daarboven weer de koning van Nederland staat die heet van Geruif ook is er een Elisabeth van Nassau en die is getrouwd geweest met een van Renesse en ook nog staat er een prinses van Schotland in de stamboom. Trouwens ik ben er recent achter gekomen dat er ook een nestje is die leerling en vriend was van Vincent van Gogh.
 1. meer dan een maand geleden
 2. Voorouderplein
 3. # 6
tim van rennes Geaccepteerde antwoord
Beste Freek,Bedankt voor je bericht Catharina van Rennes is een nicht van onze grootvader hij kwam ook bij haar op bezoek haar vader was Jan van Rennes Ik heb ook haar stamboom en ik heb ook wat persoonlijke bezittingen van haar ook heb ik ons familiewapen en ik heb ook nog een site voor je:http://www.geurtvanrennes.com/het-geslacht-van-renesse---van-rennes.html waar je heel veel informatie kan vinden Ik heb ook nog voor je een portret van onze voor ouderen Deze zijn ook te vinden in het Rijksmuseum aangezien het ridders en regenten waren misschien is het handig als je hier op deze site even je e-mailadres achterlaat zodat ik je persoonlijk kan mailen en de bijlage komt sturen Ik heb heel veel persoonlijk opgezocht over onze familie. Ook komt de familie uit Zeeland en Veenendaal De stamboom gaat inderdaad tot Dirk en daarboven staan de graven van Holland en ik heb zelfs gevonden dat daarboven weer de koning van Nederland staat die heet van Geruif ook is er een Elisabeth van Nassau en die is getrouwd geweest met een van Renesse en ook nog staat er een prinses van Schotland in de stamboom. Trouwens ik ben er recent achter gekomen dat er ook een nestje is die leerling en vriend was van Vincent van Gogh.
 1. meer dan een maand geleden
 2. Voorouderplein
 3. # 7
Freek van Rennes Geaccepteerde antwoord
Beste Tim, Zoals je ziet ben ik ook een van Rennes. Ik heb de stamboom redelijk compleet, alleen nog niet op orde. Ook ik ben uitgekomen bij de "Renesse"
en bij Dirk van Sayn.
Echter vragen die ik nog steeds niet beantwoord heb zijn opmerkingen van mijn grootvader. Hij zei:
Wij stammen af van de hugenoten uit Frankrijk.
Mijn tante is Catharina van Rennes de componiste. Het familie wapen is in Renkum.
De linken hiernaar toe heb ik nog niet gevonden. Wellicht als ik alle stukjes in een echte stamboom heb verwerkt.
Toeval is dat ik in 2000 gecorrespondeerd heb met een Amerikaan : Van Rennes, die geregeld naar Nederland kwam, omdat zijn grootvader uit
Utrecht kwam. Hij had het zelfde verhaal, dat onze voorouders Hugenoten waren en uit Frankrijk komen. Hem kan ik niets meer vragen, hij is inmiddels overleden. Komende periode ga ik me weer bezig houden met de stamboom en het verhaal. Mochten we informatie kunnen delen, lijkt me dat leuk.
Met vriendelijke groet,
Freek van Rennes . Zevenaar
 1. meer dan een maand geleden
 2. Voorouderplein
 3. # 8
Tim Geaccepteerde antwoord
de voorouders van Dirk I van Sayn gaat in de stamboom verder op de graven van Holland:
http://home.kpn.nl/drennes1948/html/fam/fam00807.htm
 1. meer dan een maand geleden
 2. Voorouderplein
 3. # 9
Tim Geaccepteerde antwoord
Heel erg bedankt Otto ik heb hieronder een link van mijn opa: Albertus Hendrikus van Rennes als je op hem klikt en dan steeds naar zijn vader>vader>enzovoorts gaat kom je op een gegeven momenteen opa van mij tegen die van Rennesse heeft mogelijk kan je hier wat mee?

http://home.kpn.nl/drennes1948/html/fam/fam00538.htm

Oh ja ik ben ook familie van de componiste en docent van koningin Juliana:
https://www.koninklijkeverzamelingen.nl/mediabank/detail/501a6937-15c9-51ef-b9c0-19540eb2fc5f

mijn grootvader kwam bij haar op bezoek haar vader heette Jan van Rennes en in de stamboom van ons komen ook heel veel voorvaderen met de naam van Rennes voor.

grappige is dat ik na honderden jaren zelf dit heb ontdekt.

Ook is mijn moeder (van Rennes) afkomstig uit Veenendaal en Zeeland
 1. meer dan een maand geleden
 2. Voorouderplein
 3. # 10
Otto Vervaart Geaccepteerde antwoord
Beste Tim,

soms verandert de spelling van een naam per ongeluk, soms zit er meer achter. Er zijn verschillende studies gewijd aan de genealogie van de familie Van Renesse, sommige ervan zijn al meer dan een eeuw oud. Bij Het Utrechts Archief hebben we in de bibliotheek bijvoorbeeld het boek van J.W. des Tombe, Het geslacht Van Renesse van den oorsprong tot 1430 (Den Haag 1897), online bij de Bayerische Staatsbibliothek in München. Het lijkt me het beste om informatie te gaan zoeken bij het CBG Centrum voor Familiegeschiedenis in Den Haag, waar je onder andere een rijke bibliotheek, een genealogisch repertorium kunt raadplegen. Een tweede instantie in Den Haag die je voor deze vragen verder kan helpen is de Hoge Raad van Adel, ook daar is onder andere een bibliotheek, sommige handschriften zijn online raadpleegbaar

Voor Elisabeth van Nassau (1577-1642) zou ik gaan zoeken rond de Oranjes. Zij was een dochter van Willem van Oranje en Charlotte van Bourbon. Deze Elisabeth trouwde met Henri de la Tour d'Auvergne, maar jij bedoelt vast Elisabeth van Nassau Dillenburg (1510-1550) die met Johan van Renesse, heer van Elderen (1505-1561) was gehuwd. Elisabeth was een onwettig kind van graaf Hendrik III van Nassau-Breda (1483-1538). Hendrik was de vader van René van Chalon, heer van Orange.

De lijn naar de graven van Holland heb ik hier buiten beschouwing gelaten, maar hopelijk helpt dit je alvast iets op weg!

Met vriendelijke groet,

Otto Vervaart
 1. meer dan een maand geleden
 2. Voorouderplein
 3. # 11
 • Pagina :
 • 1


Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Wees een van de eersten om op dit bericht te reageren!
Gast
Uw antwoord
U mag enquêtes opnemen in uw bericht. De enquête verschijnt dan in uw bericht.
Opties voor stemmen
Captcha
Om de website te beschermen voor bots en andere ongeoorloofde scripts, vragen we u de captcha code in te vullen voor u uw vraag stelt.