Forum Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Forum

Heeft u een vraag? Op ons forum delen gasten kennis en ervaring met elkaar. Ook geven onze medewerkers uit de studiezaal binnen een dag antwoord uw vraag. Zo helpen we elkaar samen verder.

Om iedereen zo goed mogelijk te kunnen helpen, willen we u vragen de gebruiksregels van het forum goed door te lezen. 

Forum van het Utrechts Archief

 1. Pierre Vossen Heemkundevereniging Geleen
 2. Spoorwegen
 3. zondag, 29 januari 2017
Namens familieleden van Hendrik Joseph Ramakers ben ik op zoek naar informatie over hem als werknemer bij het Staatsspoor. Hij is geboren 14-12-1850 te Broeksittard en werkte in het laatste kwart van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw voor het Staatsspoor in resp. Sittard, Venlo en Meerssen-Limmel. Er wordt van hem beweerd dat hij bij een treinongeluk zijn been deels kwijt raakte maar wel overleefde. De familie is in bezit van foto's waarop zichtbaar is dat hij een houten (onder)been heeft. Van hem is in de oude kranten geen bericht te vinden waar melding is gemaakt dat hij bij een treinongeluk betrokken was. Zou over hem in het spoorwegarchief nog iets te vinden zijn? In welk tijdsbestek was hij in dienst bij het Staatsspoor? En is hij inderdaad invalide geworden door een ongeluk aan het spoor? Deze vragen stel ik ook als lid van de Heemkundevereniging Geleen waar wij werken aan een biografie over de familie Ramakers.
Reacties (2)
Dienstverlening Geaccepteerde antwoord
Geachte heer Vossen,

Van H J Ramakers, geb. 1850 bevindt zich een inschrijving in de personeelsregisters van de NS en voorlopers onder het nummer 126/71. U kunt in de studiezaal Numankade 199 terecht om een afdruk te maken van de microfiches die er van de personeelsregisters zijn. U hoeft geen afspraak te maken en kunt terecht di, woe en vr 9-17 en do 9-21 uur. Hopelijk staat hierin wat u zoekt.
 1. meer dan een maand geleden
 2. Spoorwegen
 3. # 1
H.J. Ramakers is volgens het personeelsdossier per 1 sept. 1897 met "pensioen wegens invaliditeit" gegaan. Hoewel hij destijds voorman-rangeerder te Maastricht was en beroepshalve grote kans maakte om een ledemaat te verliezen, blijkt uit zijn dossier nergens dat hij zijn invaliditeit aan een spoor- of dienstongeval te danken heeft. In het jaarverslag over 1897 van de Raad van Toezicht wordt geen melding gemaakt van een ongeval in Maastricht. De kans dat het ongeval al veel eerder zou hebben plaatsgevonden lijkt mij niet zo aannemelijk.
Met vriendelijke groet, Victor Lansink.
 1. meer dan een maand geleden
 2. Spoorwegen
 3. # 2
 • Pagina :
 • 1


Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Wees een van de eersten om op dit bericht te reageren!
Gast
Uw antwoord
U mag enquêtes opnemen in uw bericht. De enquête verschijnt dan in uw bericht.
Opties voor stemmen
Captcha
Om de website te beschermen voor bots en andere ongeoorloofde scripts, vragen we u de captcha code in te vullen voor u uw vraag stelt.