Forum Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Forum

Heeft u een vraag? Op ons forum delen gasten kennis en ervaring met elkaar. Ook geven onze medewerkers uit de studiezaal binnen een dag antwoord uw vraag. Zo helpen we elkaar samen verder.

Om iedereen zo goed mogelijk te kunnen helpen, willen we u vragen de gebruiksregels van het forum goed door te lezen. 

Forum van het Utrechts Archief

  1. Geert Mulder
  2. Overige vragen
  3. maandag, 23 april 2018
Het Kapittel van Sint Pieter had bezittingen o.a. in Drenthe. Deze bezittingen zijn na de hervorming geseculariseerd en in de Franse tijd is het pachtsysteem in principe opgeheven, dacht ik. Maar in de gegevens van een Drents erf, waarvan tot begin 19e eeuw de pacht aan het Sint Pieters Kapittel voldaan moest worden, zie ik in 1828 en 1833 staan dat de pacht aan het Domkapittel te Utrecht ten kantore van het domein te Meppel voldaan moest worden.
Dat begrijp ik niet goed. Bestond het Domkapittel toen nog wel en wie was daar dan de eigenaar van ? Kerk of provincie ? Waar zou dat te vinden zijn ?
Reacties (1)
Otto Vervaart Geaccepteerde antwoord
Geachte heer Mulder,

In 1811 zijn de Utrechtse kapittels opgeheven. Het systeem van verpachting hield echter niet op. Het onroerend grondbezit van de voormalige Utrechtse kapittels ging in 1811 over naar de Dienst der Domeinen. In Sabine, de online bibliografie over de geschiedenis van de stad en provincie Utrecht, vind ik in eerste instantie alleen een kort artikel van A. Graafhuis, 'De opheffing van de vijf Utrechtse kapittels', Maandblad Oud-Utrecht 34 (1961) 142-145, online in het Utrecht University Repository (PDF). Ik heb nog geen goede verklaring voor het feit dat ineens in 1828 en 1833 het Domkapittel wordt genoemd.

Met vriendelijke groet,

Otto Vervaart, Het Utrechts Archief
  1. meer dan een maand geleden
  2. Overige vragen
  3. # 1
  • Pagina :
  • 1


Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Wees een van de eersten om op dit bericht te reageren!
Gast
Uw antwoord
U mag enquêtes opnemen in uw bericht. De enquête verschijnt dan in uw bericht.
Opties voor stemmen
Captcha
Om de website te beschermen voor bots en andere ongeoorloofde scripts, vragen we u de captcha code in te vullen voor u uw vraag stelt.