Forum Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Forum

Heeft u een vraag? Op ons forum delen gasten kennis en ervaring met elkaar. Ook geven onze medewerkers uit de studiezaal binnen een dag antwoord uw vraag. Zo helpen we elkaar samen verder.

Om iedereen zo goed mogelijk te kunnen helpen, willen we u vragen de gebruiksregels van het forum goed door te lezen. 

Forum van het Utrechts Archief

  1. Joey
  2. Overige vragen
  3. vrijdag, 03 juli 2020
Hoi,

Onlangs een gekleurde prent gevonden van Hotel de Ville Utrecht van S. Prout. Onderin staat wel copyright gemeentelijk archief Utrecht. Kan me niet voorstellen dat deze prent heel oud is, maar ik vond achter wel een etiketje van de intussen gesloten kunsthandel Schoonheim uit de Vinkenburgstraat met nog een vijf cijferig telefoonnummer. (Voor 1995?) Was benieuwd of iemand hier meer over weet.

Mvg
Reacties (1)
Otto Vervaart Geaccepteerde antwoord
Beste Joey,

een eerste zoekactie op de naam Prout in het beeldmateriaal van Het Utrechts Archief levert vijf treffers op, met zowel bewerkingen naat als foto's van de originele tekening. Cat.nr. 37845 is een ingekleurde tekening van Samuel Prout, gedateerd op ca. 1820, "pen in bruin, penseel in kleur, wit gehoogd, op grijs papier", aldus de toelichting; de datering wordt begrensd met de jaren 1810 en 1824. Bij cat.nr. 31318 staat als titel "Hotel de Ville Utrecht"., bij nr. 27537 wordt verwezen naar een meer dan een eeuw oud artikel, C. Holme (ed.), 'sketsches by Samuel Prout in France, Belgium, Germany, Italy and Switserland', in 'The Studio', 1915, pl. XX.

In de online bibliogrifie voor de geschiedenis van stad en provincie Utrecnt, SABINE wordt Samuel Prout niet vermeld. Er is een artikel over Samuel Prout (1783-1852) in de Wikipedia, met een versie in kleur van de bewuste [img]https://en.wikipedia.org/wiki/File:Samuel_Prout_Utrecht_Town_Hall_1841.jpg[/img], en ook enige literatuur. Bij een datering op 1841 moet meteen worden opgemerkt dat het hier om het oude stadhuis in renaissancestijl gaat. Het huidige stadhuis met de voorgevel in klassieke stijl is tussen 1826 en 1830 gebouwd.

Met vriendelijke groet,

Otto Vervaart
  1. meer dan een maand geleden
  2. Overige vragen
  3. # 1
  • Pagina :
  • 1


Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Wees een van de eersten om op dit bericht te reageren!
Gast
Uw antwoord
U mag enquêtes opnemen in uw bericht. De enquête verschijnt dan in uw bericht.
Opties voor stemmen
Captcha
Om de website te beschermen voor bots en andere ongeoorloofde scripts, vragen we u de captcha code in te vullen voor u uw vraag stelt.