Forum Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Forum

Heeft u een vraag? Op ons forum delen gasten kennis en ervaring met elkaar. Ook geven onze medewerkers uit de studiezaal binnen een dag antwoord uw vraag. Zo helpen we elkaar samen verder.

Om iedereen zo goed mogelijk te kunnen helpen, willen we u vragen de gebruiksregels van het forum goed door te lezen. 

Forum van het Utrechts Archief

 1. Hugo Langendoen
 2. Spoorwegen
 3. woensdag, 08 november 2017
Ik ben op zoek naar zoveel mogelijk informatie (precieze aankomst- en vertrektijden, dienstregeling) e.d. van de internationale trein van Moskou naar Hoek van Holland van 1 juni 1962 (vertrek vanuit Moskou). Aankomst Hoek van Holland op 3 juni 1962.
Dit betreft de trein waarmee Lee Harvey Oswald met zijn gezin van Moskou naar Rotterdam reisde. Van daaruit werd de reis vervolgd naar de V.S. Er is door anderen wel eerder onderzoek naar gedaan, maar ik ben heel benieuwd of er nog precieze informatie over deze trein (en dan meer specifiek het Russische rijtuig) beschikbaar is. Ik ben ook op zoek naar een scan / kopie van de geldende dienstregeling in die tijd.
Reacties (2)
Gerrit Bleumink Geaccepteerde antwoord
Geachte heer Langendoen,
Mijn vader was hoofdconducteur in Oldenzaal. De Nord-West Express en de Hoek-Warszawa resp. Warszawa-Hoek Express waren bijna zijn tweede huis. Het zou heel goed kunnen dat mijn vader dienst had op de trein waarmee Oswald naar de Hoek reisde. Hij heeft het zich wel afgevraagd na de moord op Kennedy, maar dat was 1 1/2 jaar later en toen waren zijn oude diensten al niet meer te traceren. Mocht u echter specifieke vragen hebben over bovenstaande treinen dan kunt u mij via dit forum benaderen.
Met vriendelijke groet,
Gerrit Bleumink
 1. 4 weken geleden
 2. Spoorwegen
 3. # 1
Victor Lansink Geaccepteerde antwoord
Geachte heer Langendoen,
Bij ons is aanwezig in de collectie Spoorboekjes NS (archieftoegang 918) het boekje "Voornaamste Buitenlandse Verbindingen Zomerdienstregeling 27 mei - 29 sept. 1962" (inv. nr. 355). Op blz. 135 hiervan staat de dienstregeling Moskwa - Warszawa - Berlin. Hieruit blijkt dat trein 5 om 16.10 uit Moskwa Bjelorusskaja vertrok, in Brest overgaat in trein 1706/1705, in Frankfurt (Oder) overgaat in trein D106, in Osnabrück gecombineerd met de Nord-West Express en uiteindelijk na ruim 41 uur aankwam om 11.30 in Hoek van Holland. Als u een scan van de dienstregeling wilt, kunt u het beste even contact opnemen via inlichtingen@hetutrechtsarchief.nl
Wellicht beschikt men bij de NVBS (http://www.nvbs.com) of het Spoorwegmuseum over meer specifieke details over de samenstelling of foto's van de trein in die jaren.
Met vriendelijke groet,
Victor Lansink (Het Utrechts Archief)
 1. meer dan een maand geleden
 2. Spoorwegen
 3. # 2
 • Pagina :
 • 1


Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Wees een van de eersten om op dit bericht te reageren!
Gast
Uw antwoord
U mag enquêtes opnemen in uw bericht. De enquête verschijnt dan in uw bericht.
Opties voor stemmen
Captcha
Om de website te beschermen voor bots en andere ongeoorloofde scripts, vragen we u de captcha code in te vullen voor u uw vraag stelt.