Forum Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Forum

Heeft u een vraag? Op ons forum delen gasten kennis en ervaring met elkaar. Ook geven onze medewerkers uit de studiezaal binnen een dag antwoord uw vraag. Zo helpen we elkaar samen verder.

Om iedereen zo goed mogelijk te kunnen helpen, willen we u vragen de gebruiksregels van het forum goed door te lezen. 

Forum van het Utrechts Archief

 1. Francesco
 2. Bouwtekeningen
 3. woensdag, 21 augustus 2019
Goedendag,

Voor een mogelijke wijziging aan onze woning te Westfalen dien ik in het bezit te zijn van een wapeningstekening (van de betonnen voer naar zolder). Alle beschikbare documenten in het Utrechts Archief heb ik doorgenomen, maar helaas zonder succes.
De partij die de woning verkocht kan helaas ook ook geen tekeningen verstrekken aangezien zij deze niet bezitten.

Mogelijk dat iemand mij verder kan helpen en in het bezit is van tekeningen van een woning te Westfalen of een soortgelijke woning te Lunetten.
Het is namelijk zeer waarschijnlijk dat dezelfde pre-fab vloeren bij diverse woningtypes gebruikt zijn.

Ik hoop dat iemand mij verder kan helpen.

Alvast bedankt!
Reacties (2)
Francesco Geaccepteerde antwoord
Geachte heer Vervaart,

Hartelijk dank voor uw spoedige en uitgebreide reactie.
Er zijn inderdaad de nodige tekeningen wel beschikbaar, waaronder de tekeningen van de verwarming, ventilatie, elektra, sanitair, gas en hemelwaterafvoeren.
Deze heb ik gelukkig kunnen vinden in het stadsarchief.

De wapeningstekeningen heb ik echter niet kunnen vinden en helaas zijn dit juist de tekeningen die ik nodig heb. Ik vrees dat er dan niets anders opzit dan alle mappen nogmaals door te spitten?

Mogelijk kan ik proberen te achterhalen wie de aannemer is geweest, maar ik heb ook vernomen dat het de bouw ooit is overgedragen aangezien een aannemer failliet ging (weet overigens niet of dit daadwerkelijk zo is).

Mocht dit allemaal niet lukken dan moet ik mogelijk maar eens een richting het Nederlands Architectuur Instituut/Het Nieuwe Instituut in Rotterdam.

Nogmaals bedankt voor uw hulp.

Met vriendelijke groet,

Francesco
 1. meer dan een maand geleden
 2. Bouwtekeningen
 3. # 1
Otto Vervaart Geaccepteerde antwoord
Beste Francesco,

er zijn nogal wat tekeningen over de huizen aan Westfalen en aanpalende straten in het bezit van Het Utrechts Archief. Behalve bestektekeningen zijn er tekeningen van verwarming, ventilatie, elektra, sanitair, gas en hemelwaterafvoeren, zelfs tekeningboekwerken en een gewijzigd bestek. Constructietekeningen zijn er in het algemeen niet bij bouwvergunningen, het is een zeldzaamheid als die in een archiefcollectie bewaard worden. Ik zie slechts drie treffers met wapeningstekeningen in onze collectie bouwtekeningen en bouwdossiers.

Het kadaster biedt vooral gegevens over de huidige bewoning en eigenaar van panden. Misschien valt nog te achterhalen welke architect deze huizen heeft ontworpen, dat staat wellicht op een aantal van deze bouwtekeningen, en welke aannemer de huizen heeft gebouwd. Voor archiefcollecties van architecten is het Nederlands Architectuur Instituut/Het Nieuwe Instituut in Rotterdam de aangewezen instelling om daar eventueel te zoeken in hun collecties.

Met vriendelijke groet,

Otto Vervaart, Het Utrechts Archief
 1. meer dan een maand geleden
 2. Bouwtekeningen
 3. # 2
 • Pagina :
 • 1


Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Wees een van de eersten om op dit bericht te reageren!
Gast
Uw antwoord
U mag enquêtes opnemen in uw bericht. De enquête verschijnt dan in uw bericht.
Opties voor stemmen
Captcha
Om de website te beschermen voor bots en andere ongeoorloofde scripts, vragen we u de captcha code in te vullen voor u uw vraag stelt.