Forum Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Forum

Heeft u een vraag? Op ons forum delen gasten kennis en ervaring met elkaar. Ook geven onze medewerkers uit de studiezaal binnen een dag antwoord uw vraag. Zo helpen we elkaar samen verder.

Om iedereen zo goed mogelijk te kunnen helpen, willen we u vragen de gebruiksregels van het forum goed door te lezen. 

Forum van het Utrechts Archief

 1. Leo Hendriks
 2. Voorouderplein
 3. dinsdag, 10 december 2019
WIE ZIJN DE OUDERS VAN DIRK HENDRIKS?

Dirk Hendriks zal omstreeks 1747 zijn geboren. Zijn overlijdensakte – hij overlijdt op 26 augustus 1833 te Utrecht – vermeldt dat hij dan weduwnaar is van Cornelia de Wit, maar vermeldt jammergenoeg óók, dat de namen van zijn ouders niet bekend zijn. Zijn leeftijd en beroep worden daarbij vermeld als volgt: 86 jaar en werkman. Dirk Hendriks is vermoedelijk overleden in de Vrouwjuttestraat wijk A 363 want het Volkstellingsregister 1830/1840 vermeldt een Dirk in wijk A 363.

Dirk Hendriks huwt 4 maal:
1e. Dirk Hendriks huwt kerkelijk (resp. ongeveer 27 en 34 jaar oud) te Utrecht (Jacobikerk) op 28 april 1774 (gereform. huw. boek 105, pg. 218) met Francijntje van Vonderen, geboren 29 juli 1733 in de Magdalenasteeg. Het Register van aantekening van de huwelijksgeboden voor de Schepenen vermeldt de afkondiging van het huwelijk van Dirk met Francijntje op 18 maart 1774, en voegt daaraan toe dat Dirk een jongeman is uit de Magdalenasteeg, en Francijntje uit de Teelingsteeg. Francijntje is de dochter van Johannes van Vonderen en Willemijntje van Rhee, geboren te Utrecht op 2 september 1739, overleden (42 jaar oud) te Utrecht op 4 juli 1782. Francijntje is eerder gehuwd geweest: op 26 december 1760 is zij gehuwd met Andries Wicart, zoon van Jan Piet Wicart en Margaretha Dumans, gedoopt op 20 oktober 1737, en overleden vermoedelijk te Utrecht vóór 1747.
2e. te Utrecht (Catharijnekerk) op 20 september 1785 (gereform. huw. boek 106, pg. 40 ten overstaan van dominee Van Eijken uit Deventer) met Sybrechta van Glasbergen, overleden te Utrecht (met vermelding van Kreupelstraat, thans Keukenstraat; voorts vermeldt de overlijdensakte dat Sybrechta op het moment van haar overlijden nalaat drie onmondige kinderen, waarmee eigenlijk alleen kunnen zijn bedoeld: Dirk, Jan Jacob en Cornelis) op 2 juli 1787.
3e. te Utrecht (Jacobikerk) op 7 mei 1807 (gereform. huw. boek 107, pg. 257) met Petronella van der Weijden, overleden te Utrecht (begraven in of bij de Buurkerk, waarbij als woonadres wordt aangegeven Zandstraat) op 23 juli 1807 (begraafboek 141, pg. 161).
4e. te Utrecht (Jacobikerk) op 1 juli 1810 (gereform. huw. boek 90, pg. 50) met Cornelia de Wit (weduwe van Jan Hagesteyn), dochter van Jan de Wit en Anna Maria de Vries, geboren circa 1745, overleden (ongeveer 73 jaar oud) te Utrecht (Pauwsteeg) op 9 januari 1818.
Reacties (2)
Otto Vervaart Geaccepteerde antwoord
Beste Leo,

hier is al heel veel degelijk speurwerk verricht! Het is niet eenvoudig om Dirk Hendriks en zijn vier echtgenotes al zó in beeld te krijgen. Sijbrechta staat in de akte als Cybrechta. Ik zie geen spoor in de stad Utrecht van de geboorte van Dirk Hendriks, die wellicht werd gedoopt of geregistreerd als Hendrickse. Er is een mogelijkheid dat hij buiten de stad Utrecht is geboren, in een van de plaatsen van de provincie of daarbuiten, en dat zal veel geduldig speurwerk vereisen. Een tweede optie is het doorwerken van de Utrechtse doopregistraties tussen 1745 en 1750, dat lijkt me erg omslachtig.

Bij de dood van Petronella van der Weijden kan ik nog opmerken dat de Zandstraat sinds 1863 Oranjestraat heet. Ik ben benieuwd of het gaat lukken om deze Dirk Hendriks nog in andere bronnen te vinden en daarbij de namen van zijn vader of moeder te achterhalen.

Met vriendelijke groet,

Otto Vervaart, Het Utrechts Archief
 1. meer dan een maand geleden
 2. Voorouderplein
 3. # 1
Leo Hendriks Geaccepteerde antwoord
Beste Otto Vervaart. dank u wel voor uw antwoord. Het is duidelijk, ik staak mijn kansloze missie om de herkomst van mijn verre voorouder Dirk Hendriks te achterhalen. Terzijde: wel leuk dat van zijn echtgenote Francijntje van Vonderen wel iets meer is te vinden. Dank u wel voor uw antwoord. Met vriendelijke groet, Leo.
 1. meer dan een maand geleden
 2. Voorouderplein
 3. # 2
 • Pagina :
 • 1


Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Wees een van de eersten om op dit bericht te reageren!
Gast
Uw antwoord
U mag enquêtes opnemen in uw bericht. De enquête verschijnt dan in uw bericht.
Opties voor stemmen
Captcha
Om de website te beschermen voor bots en andere ongeoorloofde scripts, vragen we u de captcha code in te vullen voor u uw vraag stelt.