Forum Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Forum

Heeft u een vraag? Op ons forum delen gasten kennis en ervaring met elkaar. Ook geven onze medewerkers uit de studiezaal binnen een dag antwoord uw vraag. Zo helpen we elkaar samen verder.

Om iedereen zo goed mogelijk te kunnen helpen, willen we u vragen de gebruiksregels van het forum goed door te lezen. 

Forum van het Utrechts Archief

  1. J. Pronk
  2. Voorouderplein
  3. vrijdag, 13 september 2019
Ik ben op zoek naar meer gegevens van Wytze Woudwijk die volgens akte 892 in Utrecht op 5 juni 1915 aangifte deed van een doodgeboren kind.
In de jaren 1913-1914 woonde hij volgende mij ten dienste staande gegevens in 's-Graveland. Mijn vragen zijn:
- Waar woonde hij in 's-Graveland?
- Wat was zijn beroep of ambt. Voor zover mij bekend had hij nog een beroep en was hij ook "oefenaar". Maar in welke kerk of evangelisatie?
- Aan welke kerk of evangelisatie was hij toen verbonden?
- In 1923 liet de heer Kreunen een zaaltje bouwen waar hij predikanten en oefenaars liet preken. Maar bestond deze Vrije Evangelisatie soms al eerder?
Reacties (1)
Otto Vervaart Geaccepteerde antwoord
Geachte mevrouw of meneer Pronk,

de snelste weg om de kerkelijke gezindte van Wytze Woudwijk te achterhalen blijken gegevens in oude kranten over zijn preekbeurten. Bij het digitale platform Delpher van de Koninklijke Bibliotheek vind ik in de Apeldoornsche Courant van 30 april 1913 dat hij zowel in Apeldoorn als in Beekbergen in een oud-gereformeerde gemeente in actie kwam. In de Gooi- en Eemlander van 7 juni 1913 wordt hij genoemd als voorganger in Graveland bij de oud-gereformeerden, in het lokaal van J. Ekeris.

U zou ook verder ook kunnen gaan zoeken in andere kranten die in het Gooi verschenen via de collecties op Gooi en Vecht Historisch. In 1919 woonde hij in Hilversum op de Tulpstraat 55 (adresboek, scan 86); scan 187 vermeldt als zijn beroep godsdienstleraar. Was hij wellicht ook onderwijzer?!

Een andere weg zou gaan via het Historiasch Documentatiecentrum voor het Nederlandse Protestantisme bij de Vrije Universiteit te Amsterdam ofwel het Archief- en Documentatiecentrum van de Gereformeerde kerken in Nederland.

Dit zijn alvast enkele antwoorden en enige tips om verder te zoeken voor de andere vragen.

Met vriendelijke groet,

Otto Vervaart, Het Utrechts Archief
  1. meer dan een maand geleden
  2. Voorouderplein
  3. # 1
  • Pagina :
  • 1


Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Wees een van de eersten om op dit bericht te reageren!
Gast
Uw antwoord
U mag enquêtes opnemen in uw bericht. De enquête verschijnt dan in uw bericht.
Opties voor stemmen
Captcha
Om de website te beschermen voor bots en andere ongeoorloofde scripts, vragen we u de captcha code in te vullen voor u uw vraag stelt.