Het Utrechts Archief verwierf vorig jaar zo'n 1.400 persfoto's van het Utrechtsch Nieuwsblad, die een prachtig beeld geven van Utrecht in de wederopbouwjaren. Een deel van deze beelden is door Ton van den Berg en Ad van Liempt gebruikt in het boek Van stadsie tot stad, Utrecht 1950-1975, dat op 12 april is gepresenteerd in Het Utrechts Archief. 

Boek Van stadsie tot stad

In de jaren '50 van de vorige eeuw werd Utrecht weer het wat slaperige provinciestadje dat het ook voor de oorlog was. De stad herstelt snel van de schande die over Utrecht kwam toen het jarenlang door de collaborerende NSB de 'Stad der Beweging' werd genoemd. Dan slaat Utrecht de weg in naar de positie van bruisend hart van Nederland. Het begint met gebiedsuitbreiding: in het oosten, noorden en zuiden snoept Utrecht stukken grond af van de buurgemeenten. Dan de ontwikkeling van nieuwe wijken: Hoograven, Kanaleneiland en Overvecht - zo verslaat Utrecht tussen 1950-1975 volksvijand nummer één: de woningnood. Het boek is nu te koop in de winkel en bij Het Utrechts Archief. 

Tentoonstelling Vers van de pers

Op de Hamburgerstraat is de selectie Vers van de pers te zien, met de mooiste beelden uit de eerder genoemde collectie persfoto's, met werk van gerenommeerde fotografen als F.F. van der Werf en L.H. Hofland.