Sinds kort staat er een nieuwe zoekingang over personeelsleden van de spoorwegen op onze website. Dit is een belangrijke bron voor onderzoekers die willen weten wie er wanneer werkte bij de spoorwegen. Het gaat om inschrijvingen van personeelsleden van voorgangers van de Nederlandse Spoorwegen.

Online kan er gezocht worden naar metadata en scans uit de periode 1836-1920. Het gaat om inschrijvingen van totaal 8 verschillende spoorwegmaatschappijen en bijna 100.000 namen van personeelsleden. Voorheen waren deze gegevens alleen te raadplegen op onze studiezaal.

Schat aan informatie
Hiermee is een schat aan informatie voor genealogen en spoorwegonderzoekers toegankelijk gemaakt. In de zoekingang Personeelsregisters voorgangers NS kunt u zoeken op naam en periode. U vindt er nog veel meer interessante informatie, zoals het geboortejaar, hoeveel kinderen men had en welke functies iemand bekleedde. Daarnaast hielden enkele maatschappijen zelfs bij welke straffen er werden uitgedeeld, zoals het inhouden van salaris wanneer iemand een rijtuig niet goed had schoongemaakt. 

In de registers ontdekten we dat de eerste stationschef van Soestdijk een vrouw was: Johanna Frederica Carolina Rutèl-ter Linden. In haar personeelsdossier lezen we dat ze op 52 jarige leeftijd in juni 1898 bij de NCS in dienst trad. Ze was toen net weduwe geworden van de stationschef van Putten. Na zijn overlijden bleek haar pensioen wel erg karig en kon ze als haltechef in Soestdijk aan de slag. In Putten had ze al veel kennis opgedaan van het spoorbedrijf. Ze had hier ondermeer een cursus telegrafie gehad voor het doorseinen van treinen. Op 1 januari 1901 verliet ze het spoor weer. Zij was een van de weinige vrouwelijke stationschefs die er werkzaam waren. 

Meer weten?
Op 16 februari organiseren we samen met het CBG een middag over familiegeschiedenis, waarin we onder andere alles vertellen over deze spoorwegregisters. Bekijk hier alvast meer informatie over Familiegeschiedenis in de buurt. Daarnaast kunt u momenteel in ons bezoekerscentrum de tentoonstelling Utrecht Spoorstad bezoeken. 

Collectie spoorwegen
In Nederland waren vanaf de 19e eeuw een aantal grote spoorwegmaatschappijen actief. Het Utrechts Archief beheert ruim 70 archieven van vrijwel alle spoorwegmaatschappijen vanaf het begin van de 19e eeuw.

De publicatie van deze database wordt mede mogelijk gemaakt door het Initiatievenfonds van de Gemeente Utrecht. 

Logo initiatievenfonds utrecht