Wilt u helpen met het beschrijven van onze notariële archieven? Werk dan online mee via de website velehanden.nl. Hiermee kunnen we een schat aan informatie over het leven in de 18e eeuw toegankelijk maken. Iedereen kan thuis meedoen via de computer.

De plekken waar Utrechters in het verleden woonden, hun bezittingen, twisten, liefdes: oude documenten van notarissen bevatten veel informatie over het leven in het verleden. Onze vrijwilligers beschrijven al tientallen jaren de akten van notarissen uit de stad Utrecht (1560-1811). In totaal gaat het om 345.000 akten waarvan er nu nog 30.000 te gaan zijn. En daar zetten we met uw hulp graag onze tanden in. We gaan de akten indexeren op datum, type akte, persoonsnamen en geografische locaties. Daarna komen ze beschikbaar op onze website in het onderdeel notariële akten.

Ook een handje helpen?
Meedoen is niet moeilijk: iedereen die van puzzelen houdt kan meedoen en het 18e-eeuwse schrift is prettig leesbaar. Wilt u deelnemen? Maak dan een profiel aan op velehanden.nl, meld u aan voor het project ‘Utrechtse notariële akten’ en u kunt aan de slag. Om er zeker van te zijn dat alle beschrijvingen juist zijn, wordt iedere scan door één vrijwilliger ingevoerd en door een andere vrijwilliger gecontroleerd. Als dank voor uw inspanningen verdient u punten die inwisselbaar zijn voor publicaties over de Utrechtse geschiedenis.

Dagelijks leven in de 17e en 18e eeuw
Volgens Joyce Pennings, vrijwilligerscoördinator van Het Utrechts Archief, zijn de akten een belangrijke bron over het dagelijkse leven in de 17e en 18e eeuw: “Onze database met Utrechtse notariële akten is al jaren een van de populairste op onze website. Het is dan ook een prachtige bron, bijvoorbeeld voor genealogen, die van hun voorouders mensen van vlees en bloed kunnen maken door alles wat er bewaard is”.

Voortgang project op Vele Handen 

Doe de test
Benieuwd of dit iets voor u is? Op de website watstaatdaer.nl kunt u oefenen met lezen van oude handschriften. Hier vindt u bijvoorbeeld een notariële akte waarbij een echtpaar uit Zeist in 1806 hun huwelijksmisére uitvecht voor de notaris: Doe de oefening!

Meer informatie?
Neem voor meer informatie contact op met Albert Hogeweij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Joyce Pennings: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.