Praktische info
Vrijetekst-sidebar:

Praktische info

Duur
90 minuten

Prijs
€100 per groep

Locatie
Het Utrechts Archief
Hamburgerstraat 28
3512 NS Utrecht

 

Utrecht verder ontdekken?

Bij het afnemen van een educatieprogramma bij Het Utrechts Archief, ontvang je 20% korting op een educatieprogramma bij de Domtoren.

Op zoek naar een leuk én leerzaam uitje met de klas? Kom dan naar Het Utrechts Archief. In ons schoolprogramma ‘Op zoek naar middeleeuws Utrecht’ ontdekken uw leerlingen spelenderwijs meer over de Utrechtse geschiedenis. Bovendien leren ze maatschappelijke ontwikkelingen in de tijd te plaatsen.

Op zoek naar middeleeuws Utrecht 

Hoe zag Utrecht er eigenlijk uit in de middeleeuwen? Was het toen ook al zo'n grote stad? Uw leerlingen gaan zelf op onderzoek uit en ontdekken zo het antwoord op allerlei vragen over het Utrecht uit de middeleeuwen. In tweetallen voeren ze verschillende opdrachten uit. Daarbij gebruiken we plattegronden en echte middeleeuwse archiefstukken. Leerlingen leven zich in in een middeleeuwse inwoner van Utrecht. Samen bedenken we aan de hand van middeleeuwse attributen wat er allemaal nodig is om van een vesting een echte stad te maken.

Voor wie is dit programma? 

Dit programma is voor verschillende niveaus. Per niveau voegen we iets toe of laten we weg. Groep 5 verdiept zich in het stadsrecht, groep 6 richt zich op het ontstaan van gilden en groep 7/8 onderzoekt aan de hand van kaarten de ontwikkeling van de stad Utrecht.

Wat leer je ervan? 

In onze scholenprogramma's bieden we een onderzoekende vorm van omgevingsonderwijs. Door kijken, vragen stellen, luisteren en met elkaar zoeken naar informatie ontdekken leerlingen hoe het was om te leven in een middeleeuwse stad. Leerlingen kunnen zelfstandig zoeken naar relevante en betrouwbare informatie, en deze interpreteren. Ze oefenen in het ordenen, het toetsen, het presenteren en becommentariëren van informatie. 

Contact avatar

Vragen of reserveren?

Meer informatie over onze scholenprogramma’s of wil je een rondleiding met de klas reserveren? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn bereikbaar tijdens kantooruren van maandag t/m donderdag.

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • 030-286 66 82

Over Het Utrechts Archief

Het Utrechts Archief vertelt verhalen over mensen, steden en gebouwen zoals ze te vinden zijn in de archieven van de provincie Utrecht en de stad Utrecht. De archieven bestaan niet alleen uit documenten maar ook uit beeldmateriaal, films en een bibliotheek: bij elkaar ruim 30 kilometer! In het archief kun je op zoek gaan naar je eigen geschiedenis en die van je familie, want archieven zijn openbaar. In de Expo aan de Hamburgerstraat neem je een duik in de schatten van het archief en ga je mee op reis door het verleden van Utrecht.