Vrijetekst-sidebar:

Praktische info

Duur
2.5 uur

Prijs
€150 per groep van 16 leerlingen
(tot een maximum van 48 leerlingen)

Starttijden
9.00-11.30 uur
10.00-12.30 uur
(incl. pauze voor eten en drinken)

Aantal leerlingen
Maximaal 48 leerlingen

Locatie
Het programma is een combibezoek aan de Domtoren en Het Utrechts Archief. De rondleiding start op het Domplein. 

 

Wat is sprekend Utrechts? Zijn dat de grachten, de oude gebouwen of de Domtoren? Is dat fietsen door de stad, of iemand helpen zoals Sint Maarten dat deed? Wanneer is iets nou écht kenmerkend voor Utrecht? Tijdens deze les duiken de leerlingen in het geheugen van Utrecht en krijgen ze letterlijk een ander perspectief op de stad!

Utrecht toen en nu

Ze brengen een bezoek aan zowel de Domtoren als Het Utrechts Archief en gaan met elkaar in gesprek over wat Utrecht voor hen betekent. Op een laagdrempelige én speelse manier maken ze kennis met het verhaal van de stad.

Tijdens deze les beklimmen de leerlingen de 495 treden van de Domtoren en leren ze wat de toren voor de stad betekent. Eenmaal boven hebben zij uitzicht over de stad en leren ze meer over de indeling.

Bij Het Utrechts Archief ontdekken de leerlingen welke verhalen er schuil gaan achter het uitzicht op de stad. In de interactieve zaal ‘Utrecht vanaf de Dom’ gaan leerlingen aan de hand van diverse thema’s onderzoek doen naar het Utrechtse verleden.

Kerndoelen:

Oriëntatie op jezelf en de wereld: De leerlingen leren gebruik te maken van eenvoudige historische bronnen en ze leren aanduidingen van tijd en tijdsindeling te hanteren (51). De leerlingen leren over kenmerkende aspecten van de tien tijdvakken (52).

Kunstzinnige oriëntatie: De leerlingen verwerven enige kennis over en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed (56).

Contact avatar

Vragen of reserveren?

Meer informatie over onze scholenprogramma’s of wil je een rondleiding met de klas reserveren? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn bereikbaar tijdens kantooruren van maandag t/m donderdag.

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • 030-286 66 82

Over Het Utrechts Archief

Het Utrechts Archief vertelt verhalen over mensen, steden en gebouwen zoals ze te vinden zijn in de archieven van de provincie Utrecht en de stad Utrecht. De archieven bestaan niet alleen uit documenten maar ook uit beeldmateriaal, films en een bibliotheek: bij elkaar ruim 30 kilometer! In het archief kun je op zoek gaan naar je eigen geschiedenis en die van je familie, want archieven zijn openbaar. In de Expo aan de Hamburgerstraat neem je een duik in de schatten van het archief en ga je mee op reis door het verleden van Utrecht.