Vrijetekst-sidebar:

Praktische info

Prijs
€607,50 + €4,- materiaalkosten per leerling

Duur
0 tot 8 weken

Locatie
Het Utrechts Archief (Hamburgerstraat 28), Het Kunstlaboratorium, op school

 

Utrecht in de Tweede Wereldoorlog

- Introductieles

De introductieles over de Tweede Wereldoorlog in Het Utrechts Archief is ook als losse les af te nemen. Bekijk de lespagina voor meer informatie.

- Educatieve fietstocht

De educatieve fietstocht is ook als losse les af te nemen bij Het Utrechts Archief. Bekijk de lespagina voor meer informatie.

In samenwerking met het Kunstlaboratorium en Kunst in de Klas biedt Het Utrechts Archief een lessenserie aan voor basisscholen in de regio Utrecht. Tijdens deze serie krijgen leerlingen de kans om met hun hoofd, hart en handen de thema's vrijheid, tolerantie en burgerschap te ontdekken.

Het lesprogramma bestaat uit de volgende onderdelen:

Les 1. Introductieles Tweede Wereldoorlog - bij Het Utrechts Archief

Duur: 90 minuten
Kosten: €100,-

Voor de eerste les van deze lessenserie komt de klas naar Het Utrechts Archief voor een introductieles over de Tweede Wereldoorlog in Utrecht. Tijdens deze introductieles maken de leerlingen kennis met de Tweede Wereldoorlog en wat er in algemene lijn gebeurde in Nederland tussen 1940 en 1945. Dit doen zij aan de hand van Utrechts beeldmateriaal van deze oorlog. Welke vragen roepen de foto's bij de leerlingen op? Elke les is anders, want deze vragen en wat de leerlingen opvalt sturen de inhoud van de les. Ook werken de leerlingen met originele bronnen (kranten, echte legeruniformen uit de oorlog en voedselbonnen). De les vormt een aanvulling op de methodeles over de Tweede Wereldoorlog.

NB: Er is ook de optie voor de archiefdocent om deze les op school te geven. Dan duurt de les 60 minuten en zou de archiefdocent graag gebruikmaken van het digibord. De foto's worden dan meegenomen naar de klas, maar het werken met de kranten en originele legeruniformen valt dan af. De kosten blijven hetzelfde i.v.m. reistijd.

Les 2. Educatieve fietstocht door Utrecht

Duur: 1 uur en 45 minuten
Kosten: €150,-

De klas splitst zich op in groepjes van 4 (maximaal acht groepjes). Elk groepje krijgt aan het begin van deze les een ‘historische Utrechter’ toegewezen. Bij elke Utrechter hoort een ander aspect van de oorlog; denk aan verzet, collaboratie, onderduiken, enzovoort. Tijdens de fietstocht neemt de historische Utrechter het groepje mee door de stad, waar ze op verschillende plekken zullen stoppen die een rol speelden in zijn/haar oorlogsverhaal. Op die plekken zullen de leerlingen een geluidsfragment beluisteren en bijpassende opdrachten maken. Ieder kind heeft een fiets nodig en de begeleider ook een (fiets)tas waarin een iPad en klembord passen. Het archief levert 2 begeleiders, de begeleiders van de overige groepjes komen mee met school. De leerkracht blijft bij voorkeur vliegende keep.

Les 3. Verwerkingsles op school door de eigen leerkracht

Duur: ca. 90 minuten (door de leerkracht zelf te bepalen)
Kosten: €0,- (zit bij de fietstocht inbegrepen)

Tijdens de verwerkingsles wordt de kennis die de leerlingen hebben opgedaan tijdens de fietstocht door henzelf in groepjes gepresenteerd aan de klas. Vervolgens maken de leerlingen onder begeleiding van de leerkracht klassikaal een dilemmatest. Tijdens deze test wordt een brug geslagen naar de tolerantievraagstukken in de huidige samenleving. De leerlingen gaan nadenken over situaties in hun eigen tijd waarbij tolerantie belangrijk is. De lesbrief en het materiaal van deze les kan de leerkracht via de knop hieronder downloaden.

Download: materiaal les 3

 
Les 4. Techniekles bij het Kunstlaboratorium

Duur: 90 minuten
Kosten: €157,50 en €4,- materiaalkosten per leerling

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden bijna alle fietsen van burgers in beslag genomen door de Duitse bezetter. Om zichzelf en hun spullen toch te kunnen blijven vervoeren, maakten veel Nederlanders fietsen en andere voertuigen van overgebleven materialen zoals hout. Tijdens deze techniekles maken de leerlingen vervoersmiddelen van ‘toen’ vanuit een schaarste van materialen, met een koppeling naar de schaarste van ‘nu’. Hierbij laten we ons inspireren door de eerdere lessen, om vervolgens met allerlei materialen & gereedschappen kleine prototypes maken van vervoersmiddelen. Deze les draait vooral om het ontwerpen met beperkingen en kennis maken met verschillende gereedschappen en technieken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een combinatie van STEAM en Onderzoekend & Ontwerpend leren.

Les 5. Les beeldende vorming op school

Duur: 90 minuten
Kosten: €200,- (inclusief materiaalkosten)

Tijdens deze les maken de leerlingen een kunstwerk geïnspireerd door vrijheid: een beeld waarin zij zelf het uitgangspunt zijn. Hier wordt opnieuw een brug geslagen naar de moderne tijd en hoe vrijheid in kunst kan worden geuit. De leerlingen gaan aan de slag met een armatuur en boetseerwas. Zij houden zich bezig met wat vrijheid in algemene zin betekent en wat vrijheid voor hun persoonlijk betekent. Hoe vang je vrijheid in beeld? En angst? En moed? Ze leren hoe ze in dit persoonlijke beeld emotie kunnen vertalen naar een creatief en fysiek mensbeeld. 

Download het volledige lesprogramma

 

Totaalprijs volledige lessenserie:

Les 1: 90 of 60 minuten - HUA of op school - €100,-
Les 2: 105 minuten - fietstocht in de stad - €150,-
Les 3: 90 minuten - op school, eigen leerkracht - €0,-
Les 4: 90 minuten - Het Kunstlaboratorium - €157,50 + €4 materiaalkosten per leerling
Les 5: 90 minuten - op school, Kunst in de klas - €200,-

Totaal: €607,50 + materiaalkosten €4 per leerling.

Contact avatar

Vragen of reserveren?

Meer informatie over onze scholenprogramma’s of wil je een rondleiding met de klas reserveren? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn bereikbaar tijdens kantooruren van maandag t/m donderdag.

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • 030-286 66 82