Vrijetekst-sidebar:

Praktische info

Duur
90 minuten

Prijs
€100 per groep

Aantal deelnemers
Maximaal 32 leerlingen

Locatie
Het Utrechts Archief
Hamburgerstraat 28
3512 NS Utrecht

Archiefonderzoek: Hoe? Zo!
Wie ben jij? Waar woon jij? In welke wijk staat jouw school? Wat is de geschiedenis van jouw stukje Utrecht? Het Utrechts Archief is het geheugen van Utrecht: wij bewaren meer dan 30 kilometer aan archief. In deze enorme berg aan informatie zit voor iedereen wel iets dat interessant is voor hem of haar.  Maar ja, hoe vind je dat dan?

Tijdens het eerste deel van deze les leren leerlingen hoe ze onderzoek kunnen doen via onze website. Het geheugen van Utrecht wordt voor hen ontsloten! Ze leren de basis van archiefonderzoek en doen vaardigheden op die ze vervolgens thuis en op school kunnen inzetten. De les sluit bijvoorbeeld heel goed aan bij een thema waarin er onderzoek gedaan wordt naar het verleden van de eigen woonwijk of het verleden van de (wijk van de) school.

In de Expo van het Archief zijn de tentoonstellingen gebaseerd op wat onze archivarissen gevonden hebben in de archieven. Er is dus van alles te zien en te beleven over het verleden van Utrecht. Tijdens het tweede deel van de les sturen we de jonge onderzoekers onze Expo-zaal 'Utrecht begint hier!' in. In deze zaal doen zij onderzoek naar het algemene verleden van Utrecht. Wat waren de gilden eigenlijk? Hoe zijn de werfkelders ontstaan? Hoe zijn de spoorwegen aangelegd? Waarom was de eerste file ooit in Nederland in Utrecht? Welke feesten werden er gevierd in Utrecht? En welke bedrijven of wat voor soort werk was nou echt Utrechts? Terwijl de leerlingen de antwoorden op deze vragen tegenkomen, leren zij tegelijkertijd hoe je een tentoonstelling op basis van archiefbronnen vorm zou kunnen geven.

Leerdoelen:
- De leerlingen maken kennis met Het Utrechts Archief
- De leerlingen leren de basis van archiefonderzoek
- De leerlingen ontdekken hoe ze onderzoek kunnen doen naar hun eigen verleden
- De leerlingen werken aan hun digitale informatievaardigheden

Contact avatar

Vragen of reserveren?

Meer informatie over onze scholenprogramma’s of wil je een rondleiding met de klas reserveren? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn bereikbaar tijdens kantooruren van maandag t/m donderdag.

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • 030-286 66 82