Vrijetekst-sidebar:

Praktische info

Duur
60 minuten

Prijs
€75 per groep

Locatie
Het Utrechts Archief
Hamburgerstraat 28
3512 NS Utrecht

 

Utrecht verder ontdekken?

Bij het afnemen van een educatieprogramma bij Het Utrechts Archief, ontvang je 20% korting op een educatieprogramma bij de Domtoren.

Letters zijn heel belangrijk voor een archief, wij bewaren er hier een heleboel. Maar… help! Er is een boek gestolen in het archief! Gelukkig heeft de dief allemaal letters achtergelaten. Kunnen de kinderen helpen om het boek te vinden?

Tijdens deze les gaan leerlingen spelen met het alfabet en zoomen we in op bijzondere, oude letters en ouderwetse manieren van schrijven. In Het Utrechts Archief bewaren we natuurlijk heel veel letters, vooral oude letters! De letters van vroeger zijn niet altijd goed leesbaar, vroeger schreven mensen met ganzenveer en inkt. Ze schreven op perkament. In deze les krijgen de kinderen te horen hoe perkament gemaakt werd en leren ze hoe een archief dit soort oude documenten bewaart. Daarnaast gaan ze zelf experimenteren met verschillende ouderwetse manieren van schrijven. En wat ze schrijven, mogen ze mee naar huis nemen!

 

Aansluiting op kerndoelen

Nederlands 9
Oriëntatie op jezelf en de wereld 51, 52
Kunstzinnige oriëntatie 54, 56

21e eeuwse vaardigheden

Communiceren, Creatief denken, Informatievaardigheden, Samenwerken, Sociale & culturele vaardigheden

Leerdoelen

Letters herkennen en spelen met het alfabet
Kennismaken met de geschiedenis van schrijven
Ervaren hoe verschillende schrijfmethodes van vroeger werkten

 

Contact avatar

Vragen of reserveren?

Meer informatie over onze scholenprogramma’s of wil je een rondleiding met de klas reserveren? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn bereikbaar tijdens kantooruren van maandag t/m donderdag.

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • 030-286 66 82