Houd je van geschiedenis en vind je het leuk om te puzzelen? Doe je wel eens onderzoek in bronnen en wil je zelf kunnen lezen wat daar staat? Het Utrechts Archief organiseert elk jaar een cursus paleografie. 

Wat wordt er behandeld?

In de cursus Paleografie voor Beginners A  leer je oud handschrift te lezen. In een groep van maximaal 15 deelnemers ga je aan de slag met het ontcijferen van oude bronnen. De teksten komen uit Utrechte familiearchieven, uit doop-, trouw- en begraafboeken en oude notariële archieven.

Wil je na Beginners A je vaardigheden verder ontwikkelen meld je dan aan voor de vervolgcursus Paleografie voor Beginners B. In deze cursus komen teksten aan de orde uit de 16e en 17e eeuw en vervolgens middeleeuwse teksten. 
Dit cursusaanbod is ontwikkeld voor volwassenen. Er is geen voorkennis nodig voor de cursus Paleografie voor Beginners A

De cursus Gevorderden is alleen voor cursisten de beide beginnerscursussen hebben afgerond. Tijdens dit vervolg werken we vanuit thema's en zal uw kennis van paleografie verder uitgebreid worden.   

 

Praktische informatie

De cursus vindt plaats op donderdagavond 19.00 - 20.30 uur op de locatie Studiezaal & depot aan de Alexander Numankade 199. 

Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Als je binnen een week geen bevestiging hebt gekregen, bel dan naar 030-286 66 11. 

Paleografie Gevorderden 8 bijeenkomsten  Winter/Voorjaar 2024   
 VOL (inschrijving gesloten) 

Paleografie Beginners A

Paleografie Beginners B

3 bijeenkomsten

6 bijeenkomsten

VOL (inschrijving gesloten)

 

 

 

 

Kosten & aanmelding

Paleografie voor Beginners A  (start)     € 45 
Paleografie voor Beginners B (vervolg) € 80 
Paleografie voor Gevorderden (start)  € 120

Bij de Beginners A krijg je een map met al het lesmateriaal voor zowel Beginners A als B.   
Heb je de beginnerscursus A en B afgerond en je bent nog niet uitgeleerd? Wij bieden ook de cursus Paleografie voor gevorderden aan. 

Alvast thuis oefenen?

Op de website Wat staat daer kun je aan de hand van oefeningen leren hoe je oude handschriften kunt lezen.