Houd je van geschiedenis en vind je het leuk om te puzzelen? Doe je wel eens onderzoek in bronnen en wil je zelf kunnen lezen wat daar staat? Het Utrechts Archief organiseert elk jaar een cursus paleografie. Het jaar 2021 zit al vol. In 2022 starten we weer met een nieuwe reeks.

Wat wordt er behandeld?

In de cursus Paleografie voor Beginners A  leer je oud handschrift te lezen. In een groep van maximaal 15 deelnemers ga je aan de slag met het ontcijferen van oude bronnen. De teksten komen uit Utrechte familiearchieven, uit doop-, trouw- en begraafboeken en oude notariële archieven.

Wil je na Beginners A je vaardigheden verder ontwikkelen meld je dan aan voor de vervolgcursus Paleografie voor Beginners B. In deze cursus komen teksten aan de orde uit de 16e en 17e eeuw en vervolgens middeleeuwse teksten. 

Dit cursusaanbod is ontwikkeld voor volwassenen. Er is geen voorkennis nodig voor de cursus Paleografie voor Beginners A

Praktische informatie

De cursus vindt plaats op donderdagavond 19.00-20.30 uur op de locatie Studiezaal & depot aan de Alexander Numankade 199. 

Zodra er nieuwe cursusdata bekend zijn, worden deze hier vermeld. Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Als je binnen een week geen bevestiging hebt gekregen, bel dan naar 030-286 66 11.

Paleografie Beginners A 3 bijeenkomsten  Nieuwe data in 2022
Paleografie Beginners B 6 bijeenkomsten  Nieuwe data in 2022
Paleografie Gevorderden    Najaar 2022

 

 

 


Kosten & aanmelding

Deelname aan de cursus Paleografie voor Beginners A (start) kost € 45.
Wil je doorgaan? Deelname aan de vervolgcursus Paleografie voor Beginners B  kost € 80.
Heb je de beginnerscursus A en B afgerond? In het najaar van 2022 start de cursus Paleografie voor gevorderden.

Alvast thuis oefenen?

Op de website Wat staat daer kun je aan de hand van oefeningen leren hoe je oude handschriften kunt lezen.