Vrijetekst-sidebar:

Praktische info

Duur
90 minuten

Prijs
€100 per groep

Locatie
Het Utrechts Archief
Hamburgerstraat 28
3512 NS Utrecht

 

Utrecht verder ontdekken?

Bij het afnemen van een educatieprogramma bij Het Utrechts Archief, ontvang je 20% korting op een educatieprogramma bij de Domtoren.

Wat hoort bij de Utrechtse identiteit? Is dat de Domtoren, het fietsen door de stad, of iemand helpen zoals Sint-Maarten dat deed? Wanneer is iets typisch Utrechts? Tijdens een bezoek aan Het Utrechts Archief gaan leerlingen met elkaar in gesprek over wat zij vinden horen bij de Utrechtse identiteit en onderzoeken zij op een laagdrempelige manier wat vroeger tot de Utrechtse identiteit hoorde. 

Programma

Leerlingen gaan in groepjes aan de slag met bronnenonderzoek én ze maken op magische wijze kennis met het archief. Wat is er nou zo belangrijk aan een archief? Leerlingen ontdekken dat aan hand van een animatiefilm, waarbij Utrechtse archiefstukken letterlijk met elkaar in gesprek gaan. De leerlingen…

- beleven een magische animatiefilm;
- onderzoeken hoe Utrechters over de Domtoren dachten in vroegere tijden;
- ontdekken de Utrechtse geschiedenis in de interactieve zaal ‘Utrecht vanaf de Dom’.


Voor wie is dit programma?

Dit programma is voor leerlingen uit klas 1, 2 en 3 van het voortgezet onderwijs. In onze scholenprogramma's bieden we een onderzoekende vorm van omgevingsonderwijs.

Aansluiting op de kerndoelen:

Dit programma sluit aan op de volgende kerndoelen: 

  • Nederlands: De leerlingen leren informatie te beoordelen in discussies en in een gesprek dat informatief of opiniërend van karakter is en leren met argumenten te reageren (3). De leerlingen krijgen plezier in het lezen en schrijven van voor hen bestemde verhalen, gedichten en informatieve teksten (9).
  • Oriëntatie op jezelf en de wereld: De leerlingen leren gebruik te maken van eenvoudige historische bronnen en ze leren aanduidingen van tijd en tijdsindeling te hanteren (51). De leerlingen leren over kenmerkende aspecten van de tien tijdvakken (52).
  • Kunstzinnige oriëntatie: De leerlingen verwerven enige kennis over en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed (56).

Contact avatar

Vragen of reserveren?

Meer informatie over onze scholenprogramma’s of wil je een rondleiding met de klas reserveren? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn bereikbaar tijdens kantooruren van maandag t/m donderdag.

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • 030-286 66 82