Vrijetekst-sidebar:

Praktische info

Duur
120 minuten

Prijs
€100 per groep

Locatie
Het Utrechts Archief
Hamburgerstraat 28
3512 NS Utrecht

 

Utrecht verder ontdekken?

Bij het afnemen van een educatieprogramma bij Het Utrechts Archief, ontvang je 20% korting op een educatieprogramma bij de Domtoren.

Wat hoort bij de Utrechtse identiteit? Is dat de Domtoren, fietsen door de stad, of iemand helpen zoals Sint-Maarten dat deed? Wanneer is iets typisch Utrechts? En in hoeverre heeft dat invloed op jouw eigen identiteit? Tijdens een bezoek aan Het Utrechts Archief gaan leerlingen met elkaar in gesprek over de Utrechtse identiteit en onderzoeken ze wat vroeger tot de Utrechtse identiteit hoorde. 

Met reproducties van originelen uit ons depot doen de leerlingen onderzoek naar hét Utrechtse symbool: de Domtoren. Daarna zoeken ze de verdieping op door zélf een nieuw stadsrecht te maken. Want als wij nu, 900 jaar later, zelf een stadsrecht zouden moeten schrijven, wat moet daar dan in komen te staan? Welke rechten zouden we dan eisen? Wat vinden we nu belangrijk? En welke plichten voor de inwoners van de stad horen hier volgens de leerlingen bij?

Tot slot dompelen de leerlingen zich onder in 9 eeuwen Utrechtse geschiedenis: ze gaan een stukje varen over de Utrechtse singels in 1929, maken een koetsrit door Utrecht in 1674 en ontdekken (onder water!) wat water met 900 jaar Utrecht te maken heeft. Als klap op de vuurpijl komen enkele archiefstukken tot leven en vertellen zij zélf aan de leerlingen wat een archief is en waarom het nou eigenlijk de moeite waard is om 900 jaar oude stukken perkament te bewaren.

Contact avatar

Vragen of reserveren?

Meer informatie over onze scholenprogramma’s of wil je een rondleiding met de klas reserveren? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn bereikbaar tijdens kantooruren van maandag t/m donderdag.

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • 030-286 66 82