Vrijetekst-sidebar:

Praktische info

Duur
90 minuten

Prijs
€100 per groep

Locatie
Het Utrechts Archief
Alexander Numankade 199-201
3572 KW Utrecht

 

Utrecht verder ontdekken?

Bij het afnemen van een educatieprogramma bij Het Utrechts Archief, ontvang je 20% korting op een educatieprogramma bij de Domtoren.

Hoe gaan we om met het slavernijverleden van Utrecht? Tijdens dit archiefbezoek gaan leerlingen actief aan de slag met thema's als burgerschap, koloniaal verleden en de eigen identiteit.

Het koloniale verleden van Utrecht is een donker hoofdstuk uit de geschiedenis van de stad. Gedurende de 17e en 18e eeuw waren slavernij en de handel in tot slaaf gemaakte mensen wijdverspreid in Nederland. Utrecht was hierop geen uitzondering. Het slavernijverleden heeft dan ook diepe sporen nagelaten in de stad. Veel gebouwen en monumenten in de stad zijn gebouwd met de opbrengsten van de slavenhandel en ook in ons archief zijn vele stukken terug te vinden die dit verhaal vertellen. Het bewustzijn over het slavernijverleden en de gevolgen ervan groeit in heel Nederland. Het is belangrijk om het slavernijverleden niet te vergeten en de erfenis ervan te erkennen. Wij nodigen klassen dan ook van harte uit om langs te komen en met ons dit verleden te onderzoeken. Want wat betekent dit verleden voor jouzelf?

Tijdens de les krijgen leerlingen in de studiezaal van het archief originele bronnen over slavernij te zien en gaan ze hiermee aan de slag. Ook doen we met elkaar een emotienetwerk bij het slavernijmonument in het Griftpark. Door het bespreken en onderzoeken van ons verleden kunnen we een beter begrip krijgen van de impact van slavernij op onze samenleving en de noodzaak van gelijkheid en rechtvaardigheid.

 

Aansluiting op kerndoelen

Nederlands 4, 5 en 8
Mens en maatschappij 36, 37, 39, 40, 43 en 47

21e eeuwse vaardigheden

Creatief denken, Informatievaardigheden, Probleem oplossen, Samenwerken, Sociale & culturele vaardigheden

 

Contact avatar

Vragen of reserveren?

Meer informatie over onze scholenprogramma’s of wil je een rondleiding met de klas reserveren? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn bereikbaar tijdens kantooruren van maandag t/m donderdag.

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • 030-286 66 82