Slavernijverleden van Utrecht
Onderwijs Onderbouw en bovenbouw VO- Vrijetekst-sidebar:
Praktische info
Duur
90 minutenPrijs
€100 per groep
Aan de verwerkingsles zijn geen kosten verbondenLocatie
Het Utrechts Archief
Alexander Numankade 199-201
3572 KW UtrechtUtrecht verder ontdekken?
Bij het afnemen van een educatieprogramma bij Het Utrechts Archief, ontvang je 20% korting op een educatieprogramma bij de Domtoren.
Hoe gaan we om met het slavernijverleden van Utrecht? Tijdens dit archiefbezoek gaan leerlingen actief aan de slag met thema's als burgerschap, koloniaal verleden en de eigen identiteit.
In de 17e en 18e eeuw nam Nederland deel aan slavernij en de handel in tot slaaf gemaakte mensen. Utrecht was hierop geen uitzondering. Het slavernijverleden is een donker hoofdstuk uit de geschiedenis van de stad en heeft diepe sporen nagelaten. Het is belangrijk om het dit verleden niet te vergeten, de erfenis ervan te erkennen en deze bespreekbaar te maken. Wij nodigen leerlingen uit om dit verleden samen met ons te onderzoeken.
In Het Utrechts Archief zijn veel stukken terug te vinden die vertellen over het slavernijverleden. Tijdens de les krijgen leerlingen originele bronnen over slavernij te zien en gaan ze hiermee aan de slag. Ook bezoeken we het slavernijmonument in het Griftpark en gaan we met elkaar in gesprek over wat dit monument bij ons oproept aan emoties. De methode 'emotienetwerken' biedt leerlingen een middel om zich te verplaatsen in de gebeurtenissen uit het verleden en hun gevoel te identificeren en omschrijven. Want wat betekent dit verleden voor jouzelf? Door het bespreken en onderzoeken van ons verleden kunnen we een beter begrip krijgen van de impact van slavernij op onze samenleving en de noodzaak van gelijkheid en rechtvaardigheid.
Verwerkingsles
Na het archiefbezoek wordt een verwerkingsles aangeboden die ingezet kan worden om de opgedane ervaringen in de klas te bespreken en samen te verwerken. De leerlingen blikken terug op het emotienetwerken en gaan aan de slag met digitaal bronnenonderzoek.
Tijdens de les in het archief hebben de leerlingen originele bronnen uit het archief bestudeerd. Als vervolgstap doen leerlingen in de klas onderzoek met bronnen uit het e-depot van het archief. Samen met de docent ontdekken de leerlingen het verhaal van Sitie, een tot slaaf gemaakte vrouw uit Celebes die in de achttiende eeuw in Utrecht woonde. Zo maken ze maken kennis met het doen van eigen archiefonderzoek.
Hier kun je de benodigdheden (1 PowerPoint en 1 lesbrief) voor deze verwerkingsles downloaden:
Aansluiting op kerndoelen
Oriëntatie op jezelf en de wereld 38 , 51, 52 en 53
Kunstzinnige oriëntatie 54 , 55 en 56
21e eeuwse vaardigheden
Communiceren, Kritisch denken, Sociale & culturele vaardigheden
Vragen of reserveren?
Meer informatie over onze scholenprogramma’s of wil je een rondleiding met de klas reserveren? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn bereikbaar tijdens kantooruren van maandag t/m donderdag.
- Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
- 030-286 66 82
Praktische info
Duur
90 minuten
Prijs
€100 per groep
Aan de verwerkingsles zijn geen kosten verbonden
Locatie
Het Utrechts Archief
Alexander Numankade 199-201
3572 KW Utrecht
Utrecht verder ontdekken?
Bij het afnemen van een educatieprogramma bij Het Utrechts Archief, ontvang je 20% korting op een educatieprogramma bij de Domtoren.