Vrijetekst-sidebar:

Praktische info

Duur
90 minuten

Prijs
€100 per groep

Locatie
Het Utrechts Archief
Hamburgerstraat 28
3512 NS Utrecht

Utrecht verder ontdekken?

Bij het afnemen van een educatieprogramma bij Het Utrechts Archief, ontvang je 20% korting op een educatieprogramma bij de Domtoren.

Tijdens de les 'Utrecht en ik' leren leerlingen op een actieve en creatieve manier over de stad waar ze naar school gaan. De les brengt de leerling samen met de stad van vandaag én het geheugen van de stad: Het Utrechts Archief. Tijdens deze les onderzoeken ze zowel het Utrecht van nu als het Utrecht van vroeger. Hoe ervaren zij het naar school gaan in de stad? Ook aan bod komen vragen als: Wat is nou eigenlijk een archief? Wat is daar te vinden? En waarom bewaren we ons verleden?

Tijdens de les zelf gaan maken de leerlingen een archiefstuk dat hun plaats in Utrecht op dit moment en in deze tijd symboliseert. Het archiefstuk zal ook echt opgenomen worden in Het Utrechts Archief! Ze maken als het ware een tijdscapsule. Leeringen in de toekomst kunnen over 100 jaar terugkijken en ontdekken wat leerlingen anno nu van belang vonden. 

Daarnaast gaat de groep de Expo 'Utrecht begint hier' in. Deze tentoonstelling vertelt aan de hand van archiefstukken over 900 jaar Utrechtse geschiedenis. In de Expo krijgen ze de opdracht een video te maken, waarin ze een persoon, begrip of onderwerp uit de Utrechtse geschiedenis uitleggen aan hun medeleerlingen.

Zowel het archiefstuk als de video maken ze allemaal tijdens de les zelf. De video's worden met de klas bekeken en vervolgens verwijderd. De archiefstukken zullen worden opgenomen in Het Utrechts Archief.

Leerdoelen:

Leerlingen ontdekken wat een archief is.
Leerlingen maken zelf een archiefstuk voor in een tijdcapsule.
Leerlingen maken een video over een aspect uit de Utrechtse geschiedenis.

Contact avatar

Vragen of reserveren?

Meer informatie over onze scholenprogramma’s of wil je een rondleiding met de klas reserveren? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn bereikbaar tijdens kantooruren van maandag t/m donderdag.

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • 030-286 66 82