Bouwdossiers Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Een waardevolle bron voor huizenonderzoek is het kadaster. Het kadaster registreert het eigendom van grond en onroerend goed. Met behulp van het kadaster kunt u nagaan wie de eigenaar was van een pand, of dat er recht van overpad was. Wij beheren de kadastrale administratie van alle Utrechtse gemeenten van ongeveer 1832 tot ongeveer 1987.

In onze studiezaal kunt u zelf onderzoek doen naar kadastrale gegevens in onze kadasterviewer. Onderzoek in deze kadasterarchieven is niet gemakkelijk. Er is een handleiding aanwezig ter ondersteuning. Bent u niet ervaren in het gebruik houdt u er dan rekening mee dat het wat tijd kost om vertrouwd te raken met de viewer. Wij helpen u graag verder in de studiezaal 

De downloadlink is maar beperkt geldig. Na 7 dagen werkt de link niet meer. U moet dan de aanvraag opnieuw doorlopen.   

Soms zijn bouwtekeningen in een dossier verdwenen. Dan is het dossier er nog wel maar de bouwtekeningen zitten hier niet meer in. Ook kan het voor komen dat de bouwtekeningen in een ander dossier zitten. Is er een verwijzing naar een ander dossier? Dan staat de verwijzing bij het kopje Notabene en de link naar het andere dossier staat bij Zie ook. Zijn deze verwijzingen er niet en zitten er geen scans aan het dossier? Dan is het dossier leeg en zijn er geen bouwtekeningen in het archief aanwezig. 

Bouwtekening leeg dossier

 

Bouwtekeningen worden beschermd door de Auteurswet en de persoonsgegevens die er op voorkomen worden beschermd door de Algemene Verordening Gegevensbescherming. U mag deze thuiskopie daarom alléén gebruiken voor eigen gebruik. U mag de tekening niet vermenigvuldigen of publiceren. 

Veel bouwtekeningen hebben geen specifiek huisnummer. Zorg dat u weet wat het hoekhuisnummer is indien uw huis geen vrijstaand huis is, zo vindt u sneller de juiste tekeningen.