Wat zijn open data?

Open data zijn gegevens die zowel toegankelijk als herbruikbaar zijn. Gebruikers kunnen zo de data makkelijk vinden en hergebruiken, zonder enige beperkingen. Met behulp van open data kun je bijvoorbeeld een nieuwe applicaties ontwikkelen of een grootschalige statistische analyse uitvoeren. Bij overheden gaat het om data die uit publieke middelen bekostigd en gegenereerd zijn, openbaar zijn, vrij van drempels en bij voorkeur computer-leesbaar en vrij van rechten, zoals auteursrechten of andere rechten van derden.

De doop-, trouw- en begraafboeken uit de collectie van Het Utrechts Archief en RHC Zuidoost-Utrecht 1590-1811, de burgerlijke Stand provincie Utrecht 1811-1960 en de memories van Successie 1818-1902 zijn beschikbaar als open data. Open data zijn er voor iedereen die onze collectie wil gebruiken of hergebruiken. In de praktijk zijn open data vooral bedoeld voor ontwikkelaars en niet voor eindgebruikers of individuele onderzoekers. Open data zijn dus belangrijk voor een transparante democratie en kunnen door hergebruikt te worden de economie een stimulans geven. Bovendien biedt het nieuwe mogelijkheden voor gebruik van (cultureel) erfgoed. Gegevens openstellen als open data is een gevolg van de wet hergebruik van overheidsinformatie.

 

Downloaden & hergebruik

De nu gepubliceerde databestanden zijn binnen te halen via de A2A standaard of via een generieke XML. Personen en organisaties kunnen de open data vrijelijk gebruiken, al dan niet voor commerciële doeleinden. Wel zijn er enkele spelregels. Voor de nu vrijgegeven gegevens geldt de licentie CC0. Met deze verklaring kan een rechthebbende aantonen dat hij afstand doet van zijn auteursrecht voor zover dit wettelijk is toegestaan. Bronvermelding is dan niet nodig. Voor andere databestanden kunnen andere licentievoorwaarden gelden.

We werken bij het beschikbaar stellen van open data volgens een groeimodel. Dat betekent dat er de komende weken steeds meer gegevens als open dat beschikbaar komen. We gaan ook andere collecties en gegevens in de nabije toekomst als open data aanbieden.

Ga direct naar de collectie open data 

Contact avatar

Heeft u vragen over open data?

Neem dan contact op met onze informatiemanager Annelot Vijn.

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • 030 – 286 66 11