Openbaarheid

Bijna al onze archieven zijn openbaar en voor iedereen ter inzage. In sommige gevallen is de openbaarheid beperkt, meestal vanwege privacygevoelige informatie over nog levende personen. Zowel overheidsarchieven als particuliere archieven kunnen een beperking op de openbaarheid hebben. 

Ontheffing niet-openbaar archief aanvragen 
Wilt u niet-openbare archiefstukken inzien? Download uw ontheffingsformulier Verzoek inzage niet-openbaar archief. Vul het document in en stuur het per e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Zodra de archivaris uw verzoek heeft beoordeeld, ontvangt u van ons bericht. De verwerking van uw aanvraag en de beoordeling duurt maximaal 3 weken. 

Ontheffing archiefstukken echtscheiding, voogdij, adoptie of OTS
Wilt u een ontheffing aanvragen voor echtscheidingszaken of voor voogdij? Neem dan contact op met onze studiezaalmedewerkers, zij helpen u verder. Dat kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via 030 -286 66 11.

Openbaarheid van de archieven van de burgerlijke stand
In principe is een overheidsarchief na 20 jaar openbaar. Afhankelijk van de inhoud van het archief kan die termijn worden opgerekt tot 75 jaar na de datum van een individueel stuk of dossier. Om de privacy van nog levende personen te beschermen, is de openbaarheid van akten van de burgerlijke stand nog beperkter.

  • Geboorteakten jonger dan 100 jaar zijn niet ter inzage
  • Huwelijksakten en huwelijkse bijlagen jonger dan 75 jaar zijn niet ter inzage
  • Overlijdensakten jonger dan 50 jaar zijn niet ter inzage.

Wilt u uw eigen geboorte-, en/of huwelijksakte inzien? Neem dan contact op met de desbetreffende gemeente.

Kopie, foto of scan van beperkt openbare stukken bestellen?
Van beperkt openbaar archief mogen geen kopieën, scans of foto's worden gemaakt. Op de website van het Nationaal Archief vindt u meer informatie over de (beperking van) openbaarheid van overheidsinformatie. 


Auteursrecht

Veruit de meeste gedigitaliseerde archiefstukken die u online kunt bekijken, kunt u ook gratis downloaden en hergebruiken. Van bronnen waarvan (nog) niet is vastgesteld dat ze geheel vrij zijn van auteursrechten, kunt u de beschrijving zien. De stukken zelf kunt u raadplegen op onze studiezaal. Dit heeft vooral gevolgen voor de raadpleging van bouwtekeningen: de bouwtekeningen van na 1910 zijn niet op de website te bekijken. U kunt wel een digitale thuiskopie voor eigen gebruik aanvragen of de bouwtekeningen in de studiezaal bekijken. 

Auteursrechtlicenties

Het Utrechts Archief kent verschillende overeenkomsten waaronder materiaal van auteurs in de collectie is opgenomen:

  • Gebruikslicentie Het Utrechts Archief: het Utrechts Archief heeft een gebruikslicentie waarbij de auteur alleen toestemming geeft om een werk op onze website te publiceren. U mag het bestand bekijken, maar niet downloaden, vermenigvuldigen, bewerken of verspreiden.
  • CC-BY-NC: Het beeld kan door iedereen voor alle doeleinden zonder restricties worden gebruikt, behalve voor commerciële doeleinden en uitsluitend onder vermelding van de vervaardiger.
  • CC-BY: Het beeld kan door iedereen voor alle doeleinden zonder restricties worden gebruikt (zelfs voor commerciële doeleinden), maar uitsluitend onder vermelding van de vervaardiger.
  • Publiek Domein: de afbeelding is niet langer beschermd door het auteursrecht en kan door iedereen voor alle doeleinden gebruikt worden.
  • CC0: Het beeld kan door iedereen voor alle doeleinden zonder restricties worden gebruikt, naamsvermelding is daarbij geen verplichting. Het werk is onderdeel van het publieke domein.