Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: De Monumenta handschriften van Aernout van Buchel

Hss_Van_Buchel_Monumenta De Monumenta handschriften van Aernout van Buchel

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
Inventaris -
3 Monumenta Quaedam (Tresoar)
Inleiding
Inleiding
Samuel Muller
Pathuis
De samenstelling van Monumenta quaedam
Een tweedelig handschrift
Materiële beschrijving
Datering
Hss_Van_Buchel_Monumenta De Monumenta handschriften van Aernout van Buchel
Inventaris -
3 Monumenta Quaedam (Tresoar)
Inleiding
Datering
Bij de datering van de Monumenta quaedam wordt vaak het jaartal 1617 genoemd. In dat jaar bezocht hij met zijn vrouw Groningen en Emden en hij beschrijft die reis op fol. 21r-28v. Wat hij in Groningen optekende van grafschriften en dergelijke, vinden we op fol. 21v-25v, tussen zijn reisverhaal. Daarentegen staan de notities die hij in Emden maakte helemaal voorin, op fol. 2v-8r. Het is mogelijk dat hij al eerder alleen in Emden geweest was en dat die notities een paar jaar eerder te dateren zijn, op zijn vroegst in 1612, een jaartal dat op fol. 2v en 6r te vinden is.
Zijn verblijf in Leeuwarden valt vermoedelijk niet samen met de reis naar Groningen en Emden. Op fol. 11v staat een overlijden in november 1615. Buchelius zal dus niet lang daarna een keer in Friesland geweest zijn. Op de allerlaatste bladzijde, fol. 29v, noteert hij een overlijden in 1618 in De Bildt. Waarschijnlijk is hij kort daarna in Franeker en De Bildt geweest, mogelijk in combinatie met zijn bezoek aan Leeuwarden.
In juli 1622 heeft Buchelius een aantal bladzijden achter de Monumenta opengelaten, na fol. 29, en is op fol. 36 verdergegaan met de Observationes ecclesiasticae. Dat wijst erop dat hij na 1618 nauwelijks iets heeft toegevoegd aan zijn aantekeningen over de noordelijke provincies. Toen het boek een paar jaar ongebruikt had gelegen, heeft hij er de notities in zijn nieuwe functie als ouderling in geschreven.
Provenance
Inventaris
Dankwoord en verantwoording

Kenmerken

Categorie:
  • Zonder categorie