Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Notarissen in de stad Utrecht 1560-1905

34-4 Notarissen in de stad Utrecht 1560-1905

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Woord vooraf
34-4 Notarissen in de stad Utrecht 1560-1905
Inleiding
Woord vooraf
De onderhavige inventaris verschijnt als resultaat van een nauwe samenwerking tussen het rijksarchief in de provincie Utrecht en de gemeentelijke archiefdienst te Utrecht en onder verantwoordelijkheid van beide instellingen. De tweede auteur, J.A.C. Mathijssen heeft in het bijzonder de bescheiden van de stadsnotarissen van Utrecht beschreven, de eerste auteur, drs. W.B. Heins, die van de overige notarissen. Voor de historische onderzoeker is het gehele fonds der notariële archieven min of meer als een eenheid te beschouwen, omdat voor notarissen binnen de stad vele akten werden verleden ten behoeve van personen, wonende op het platteland, terwijl ook het omgekeerde, zij het minder vaak, voorkwam. Een gemeenschappelijke inventarisatie lag voor de hand, maar het verheugt ons dat zij ook in de praktijk mogelijk bleek. Wij hopen dat de samenwerking tussen twee zusterinstellingen niet tot deze inventaris noch tot Utrecht beperkt zal blijven.
de gemeentearchivaris dr. J.E.A.L. Struick
de rijksarchivaris dr. C. Dekker
De notarissen en hun archieven
De inventarisatie
Bewerkingsgeschiedenis
Addendum
Inventaris
Bijlagen
1. Lijst van notarissen, die voor 1811 in Utrecht resideerden
2. Concordantie III
N.B. Concordantie op S. Muller Fz. en C.L. de Leur, Catalogus van het archief. Supplement, bijvoegselen en indices (Utrecht 1914)
Erfgoedstuk
3. Concordantie IV
N.B. Concordantie op A. le Cosquino de Bussy, Catalogus van de rechterlijke archieven (1811-1838) en van de notarieële archieven (1811-1842) (Den Haag 1929)
Erfgoedstuk
4. Concordantie op Inventaris van de notariële archieven in de provincie Utrecht (1346) 1560-1895 door W.B. Heins en J.A.C. Mathijssen uit 1982, in 1986 aangevuld met notariële archieven over 1896-1905
Erfgoedstuk
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1560-1905
Toegangstitel:
Inventaris van de archieven van de notarissen in de stad Utrecht (1346) 1560-1905
Auteur:
W.B. Heins en J.A.C. Mathijssen
Datering toegang:
1982
Datering bewerking:
1986, 2010, 2019
Openbaarheid:
Volledig openbaar
Rechtstitel:
Overbrenging van een overheidsarchief
Omvang:
354 m
Rubrieken:
Categorie: