Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Huis Amerongen

1001 Huis Amerongen

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Het huis Amerongen en zijn bewoners
Het landgoed Amerongen-Zuilenstein
De Bylandtse goederen
Overige goederen en rechten
Familiepapieren
De inventarisatie
1001 Huis Amerongen
Inleiding
De inventarisatie
Het archief van het huis Amerongen kon sinds 1680 rustig blijven groeien op het toen nieuw gebouwde huis Amerongen. Het bevat ook stukken van vóór die tijd, die vermoedelijk bijtijds in veiligheid zijn gebracht. Deze zijn echter minder talrijk. In de negentiende eeuw begon men het belang van dit archief te beseffen, voornamelijk vanwege de rol van verschillende Van Reedes op politiek en militair gebied. De meeste belangstelling was er voor de archieven van Godard Adriaan van Reede (1621-1691), en diens zoon Godard van Reede-Ginkel (1644-1703), van wie de eerste als diplomaat, de tweede als generaal, in voor de Nederlanden zeer belangrijke jaren uitvoerige correspondentie en andere stukken hebben nagelaten. Dat gold evenzeer voor Reinhard van Reede- Ginkel (1678-1747), die als militair èn als gezant in Pruisen eveneens een belangrijk archief naliet.
Omstreeks 1890 kon J. Hingman, commies-chartermeester bij het Algemeen Rijksarchief, met toestemming van Godard van Aldenburg Bentinck beginnen aan de inventarisatie van het grootste deel van het toenmalige archief. Hij beschreef de stukken op het huis Amerongen en werkte zijn aantekeningen uit in Den Haag.
Zijn werk resulteerde in een gedrukte inventaris in drie delen, die in 1901 onder eindredactie van P. Berends verscheen en die sindsdien veelvuldig is gebruikt. Bij die inventarisatie werd ongeveer één meter archief, dat juridisch tot de rechterlijke archieven behoorde, van het archief afgescheiden en overgebracht naar het Rijksarchief in Utrecht. De overige stukken, ruim 30 strekkende meter, bleven op het huis Amerongen berusten en werden daar door onderzoekers geraadpleegd.
Daarin kwam verandering nadat het huis Amerongen overgegaan was naar de Stichting Kasteel Amerongen. Nadat al eerder de hierboven genoemde 30 meter archief was overgebracht naar het Rijksarchief in Utrecht, vooral ten gerieve van het groeiend aantal belangstellenden. volgde in 1988 de overdracht van het gehele archief, zowel dat betreffende het beheer van het goederenbezit als de familiepapieren tot aan ca. 1970, waarmee het archief groeide van 30 naar circa 100 meter.
Besloten werd de oude inventaris om te werken en op te nemen in een nieuwe beschrijving van het nu volledige archief van het huis Amerongen. Het was daarbij niet mogelijk de indeling van de oude inventaris te handhaven. Ten eerste was de verhouding tussen de 30 meter reeds geïnventariseerd archief, en de 70 meter die er later bijkwam te onevenwichtig. Ten tweede was er bij de eerste inventarisatie voornamelijk gelet op de stukken van militair en politiek belang. De familiepapieren (deel II van de onderhavige inventaris) en de stukken betreffende goederen (deel III) kregen minder aandacht, deels vanwege tijdgebrek, deels omdat er honderd jaar geleden ook bij historici veel minder belangstelling voor dergelijke stukken was dan tegenwoordig het geval is. Een totale herinventarisatie was dus gewenst, waarbij de zeer talrijke brieven meer toegankelijk zijn gemaakt, en bovendien het archief van het landgoed is geïnventariseerd, waarvoor een eeuw geleden nog niet zoveel belangstelling bestond.
Aanwijzingen voor de gebruiker
Concordantie
Bijlagen
1. Concordantie
Erfgoedstuk
2. Regesten
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1405-1979
Toegangstitel:
Inventaris van het archief van het huis Amerongen 1405-1979
Data-eigenaar:
Het Utrechts Archief
Auteur:
E.P. de Booy
Datering toegang:
2000
Openbaarheid:
De persoonlijke correspondentie van na 1920 (in inv.nrs. 4264-4266, 4300, 4304-4305, 4307, 4309, 4313, 4316, 4318, 4342 en 4349) is niet openbaar tot 2025. Eerdere inzage is slechts mogelijk na toestemming van de inbewaargever
Rechtstitel:
Opneming in beheer van een particulier, niet in eigendom verkregen
Omvang:
104,31 m
Beschrijving:
Inventaris van het archief van het huis Amerongen 1405-1979
Thema trefwoorden:
Opendata trefwoord: