Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Kroniek Utrecht WO II
Kroniek Utrecht WO II

In deze database vindt u de beschreven gebeurtenissen in de bezettingsjaren 1940-1945 in de stad Utrecht. Deze gebeurtenissen zijn samengesteld door L. van Rhenen en gedestilleerd uit de jaarkronieken van Oud-Utrecht.

Hoe kunt u zoeken?
De gegevens in deze verzameling zijn ontleend aan diverse legale en illegale kranten die in de bezettingsjaren in Utrecht verschenen. U kunt algemeen zoeken, zoeken op datum of gebruikmaken van het filter op datum rechts. Wanneer er een link te leggen is naar een krant van het Utrechtsch Nieuwsblad, vindt u onder de beschrijving een linkje naar de betreffende krant, mét scans.

Daarnaast is er voor deze verzameling geput uit de legale uitgaven Utrechtsch Dagblad, Utrechtsche Courant, Algemeen Handelsblad, Het Nationaal Dagblad, Utrechtsch Katholiek Dagblad (na de bevrijding) en de illegale bladen Het Parool, Trouw, Je Maintiendrai, De Waarheid, De Vrije Katheder, De vrije Nieuwscentrale, Voor God en de Koning, De Nieuwsbode, Ons Volk, Het Dagblad voor Utrecht en omstreken, Nederlands Nieuws, Oranjebulletin, Mededelingen London Daily Gazette, De Krant en Mijn Schild en de Betrouwe. Hiervan vindt u geen scans.

 

beacon
 
 
Gebeurtenis
02-01-1945: J. Straatman, weduwnaar van tien kinderen en wonende aan de Lange Hamstraat 24bis, vraagt inlichtingen over zijn dochtertje Juliana Bernardina Wilhelmina Straatman, geboren op 12 augustus 1937 te Utrecht. Zij was al geruime tijd opgenomen in het gezin van de familie Th. Jansen-Kruis te Duiven, maar is vandaar naar Groessen geëvacueerd en daarna naar een onbekende bestemming overgebracht.
Datering:
02-01-1945
Gebeurtenis:
J. Straatman, weduwnaar van tien kinderen en wonende aan de Lange Hamstraat 24bis, vraagt inlichtingen over zijn dochtertje Juliana Bernardina Wilhelmina Straatman, geboren op 12 augustus 1937 te Utrecht. Zij was al geruime tijd opgenomen in het gezin van de familie Th. Jansen-Kruis te Duiven, maar is vandaar naar Groessen geëvacueerd en daarna naar een onbekende bestemming overgebracht.