Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Huis Amerongen

1001 Huis Amerongen

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Het huis Amerongen en zijn bewoners
Het landgoed Amerongen-Zuilenstein
De Bylandtse goederen
1001 Huis Amerongen
Inleiding
De Bylandtse goederen
De rentmeesters van het landgoed Amerongen-Zuilenstein hadden echter behalve met het beheer over dit landgoed ook te maken met ander, veelal door erfenis verkregen bezit.
Daarvan waren de Bylandtse goederen verreweg het belangrijkst. Deze kwamen aan de familie Van Aldenburg Bentinck door het huwelijk in 1884 van Godard Bentinck met Louise van Bylandt, die alleen een ongehuwde broer had, zodat diens bezit in 1906 ook op haar vererfde.
Het bestond uit verschillende goederencomplexen. Een ervan lag in de Betuwe en had veel boomgaarden. In Zeeland en westelijk Noord-Brabant was een ander complex gelegen, voornamelijk bestaande uit polders in de buurt van Woensdrecht en aan de Westerschelde. Kleiner van omvang waren enkele bezittingen in Vianen en Hazerswoude. Ook deze vielen onder het beheer van de rentmeesters van Amerongen-Zuilenstein.
Anders lag dat met goederen in België bij Ukkel, die eveneens in het bezit van de familie Bentinck waren gekomen. Hierover werd alleen gecorrespondeerd door de rentmeester van Amerongen-Zuilenstein; het beheer geschiedde ter plaatse.
Overige goederen en rechten
Familiepapieren
De inventarisatie
Aanwijzingen voor de gebruiker
Concordantie
Bijlagen
1. Concordantie
Erfgoedstuk
2. Regesten
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1405-1979
Toegangstitel:
Inventaris van het archief van het huis Amerongen 1405-1979
Data-eigenaar:
Het Utrechts Archief
Auteur:
E.P. de Booy
Datering toegang:
2000
Openbaarheid:
De persoonlijke correspondentie van na 1920 (in inv.nrs. 4264-4266, 4300, 4304-4305, 4307, 4309, 4313, 4316, 4318, 4342 en 4349) is niet openbaar tot 2025. Eerdere inzage is slechts mogelijk na toestemming van de inbewaargever
Rechtstitel:
Opneming in beheer van een particulier, niet in eigendom verkregen
Omvang:
104,31 m
Beschrijving:
Inventaris van het archief van het huis Amerongen 1405-1979
Thema trefwoorden:
Opendata trefwoord: