Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Familie Van Lynden van Sandenburg

11-1 Familie Van Lynden van Sandenburg

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Het archief
11-1 Familie Van Lynden van Sandenburg
Inleiding
Het archief
De collectie familiepapieren is in januari 1967 door mr. Constant Theodoor Emmo graaf van Lynden van Sandenburg aan het algemeen rijksarchief ten geschenke gegeven door bemiddeling van mevr. drs. E.P. de Booy. Een gedeelte was daarvan afscheiden en in het rijksarchief in de provincie Utrecht geplaatst. Bij de inventarisatie van het "Haagse deel" bleek, dat samenvoeging met het "Utrechtse deel" vanuit archivistisch standpunt wenselijk was. Na voltooiing van de inventaris is het "Haagse deel" dan ook naar het rijksarchief in Utrecht overgebracht.
Bij het inventariseren werd in het geheel geen oude orde aangetroffen, behoudens enige min of meer toevallig bijeengebleven bundels, zodat een geheel nieuw archiefschema opgesteld kon worden. Uitgangspunt daarbij was het herkomstbeginsel, evenwel met twee uitzonderingen, die overigens bij de ordening van familiearchieven wel vaker gehanteerd worden:
1. Stukken betreffende onroerende goederen zijn niet geplaatst bij de persoon of personen die deze goederen achtereenvolgens bezeten hebben, doch zijn in een afzonderlijke afdeling ondergebracht, geordend naar de onderscheidene goederen.
2. Stukken betreffende het overlijden van een persoon en betreffende de uitvoering van diens testament worden - tenzij uitdrukkelijk blijkt dat ze voor één bepaalde erfgenaam bestemd waren - aangemerkt als behorend tot het archief van de gezamenlijke erfgenamen c.q. executeurs-testamentair. Daar deze inventaris grotendeels naar personen is ingedeeld, zijn de betrokken stukken gemakshalve bij de overledene, tevens erflater ondergebracht.
De familie Van Lynden van Sandenburg heeft naast het eigen archief ook geruime tijd de archieven beheerd van de uitgestorven aanverwante families Van Spaen, Van Nassau la Lecq en Van Persijn. Ten gevolge van de gebrekkige archiefverzorging heeft enige vermenging plaatsgevonden tussen de gelijktijdig op Sandenburg berustende archieven. Het familiearchief Van Nassau la Lecq is omstreeks 1890 verenigd met dat van de "Maatschappij van Nassau la Lecq tot exploitatie van onroerende goederen" en haar rechtsvoorgangers, waarna het in 1947 overgedragen is aan het algemeen rijksarchief. Het familiearchief Van Spaen is in 1940 aan de Hoge Raad van Adel overgedragen. Met de beheerders van beide archieven is overeengekomen deze verspreide stukken te brengen naar het archief waar ze, met inachtneming van het herkomstbeginsel, thuishoren. Ook de stukken die tot andere archieven behoren dan beide bovengenoemde, zijn buiten de inventaris gehouden en naar die archieven teruggebracht. Een concordantie van ingevoegde stukken is opgenomen als bijlage 2.
Het archief van de familie Van Persijn is het derde dat door vererving aan de Van Lyndens is gekomen. Het is het minst bekende en minst omvangrijke van de drie, hetgeen waarschijnlijk de oorzaak is geweest, dat het niet van het eigen familiearchief is afgesplitst. Analoog aan de vroegere afsplitsingen is nu ook het familiearchief Van Persijn als afzonderlijk archief geordend, maar wel in één inventaris beschreven. Hierdoor is zowel de verbondenheid met het archief Van Lynden van Sandenburg tot uiting gebracht, als het zelfstandige karakter ervan.
De familie Van Lynden van Sandenburg
Het huis
Geraadpleegde literatuur
Geraadpleegde archieven
Raadpleging
Bewerkingsgeschiedenis
Bijlagen
Concordantie op stukken afkomstig uit het familiearchief Van Spaen
Concordantie op stukken afkomstig uit het archief van de N.V. Maatschappij van Nassau la Lecq tot exploitatie van onroerende goederen
Genealogie Van Lynden
Erfgoedstuk
Alfabetische index op namen van personen
N.B. In deze index zijn de namen opgenomen van personen die in de inventaris worden vermeld, alsmede de namen van de personen, die in de inv.nrs. 24, 25, 49, 81, 82, 87, 88, 90 en 106 van het familiearchief Van Lynden van Sandenburg voorkomen. De cursieve nummers hebben betrekking op het archief Van Persijn
Erfgoedstuk
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1787-1948
Toegangstitel:
Inventaris van het archief van de familie Van Lynden van Sandenburg (1531) 1787-1948
Auteur:
H.A.J. van Schie
Datering toegang:
1976
Datering bewerking:
2010
Rechtstitel:
Schenking (van een niet overheidsarchief)
Omvang:
2,94 m oude verpakking
Rubrieken:
Thema trefwoorden: