Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Generaal Deputaatschap voor de Zending, Zendingsbureau, Zend...

1133 Generaal Deputaatschap voor de Zending, Zendingsbureau, Zendingscentrum en aanverwante instellingen van de Gereformeerde Kerken in Nederland

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Inventaris
2. Archief van het Zendingsbureau, 1931-1945
1133 Generaal Deputaatschap voor de Zending, Zendingsbureau, Zendingscentrum en aanverwante instellingen van de Gereformeerde Kerken in Nederland
Inventaris
2.
Archief van het Zendingsbureau, 1931-1945
NB:
Het Zendingsbureau, ingesteld door Deputaten voor de Zending, werd in nov. 1931 te 's-Gravenhage gevestigd. Directeur werd dr. Th. Ruys te Lisse.
Voornaamste aktiviteiten waren het beheer van een dokumentatiecentrum (bibliotheek, tijdschriften), het organiseren van tentoonstellingen, de verkoop van zendingsbusjes en later het reproduceren van stukken voor "derden" zoals Zendende Kerken.
Tengevolge van de oprichting van het Zendingscentrum werden de aktiviteiten eind 1945 gestaakt. Het archief beslaat 0,30 m1.
Het was voorzien van een plaatsingslijst waarop o.m. stukken van dr. Ruys als questor van de Generale Kas voorkwamen (zie nr. 13). Slechts enkele dubbele stukken werden verwijderd

Kenmerken

Datering:
1931-1972
Jaar openbaar:
2023
Toegangstitel:
Inventaris van de archieven van het Generaal Deputaatschap voor de Zending (1920) 1946-1972, het Zendingsbureau 1931-1945 en het Zendingscentrum 1944-1972 (1976) en aanverwante instellingen (1905) 1938-1972 (1976) van de Gereformeerde Kerken in Nederland
Auteur:
F. Schoonheim
Datering toegang:
1996
Datering bewerking:
2003
Openbaarheid:
Stukken jonger dan 50 jaar zijn niet openbaar
Rechtstitel:
Opneming in beheer van een particulier, niet in eigendom verkregen
Omvang:
42,17 m oude verpakking
Rubrieken: