Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Generaal Deputaatschap voor de Zending, Zendingsbureau, Zend...

1133 Generaal Deputaatschap voor de Zending, Zendingsbureau, Zendingscentrum en aanverwante instellingen van de Gereformeerde Kerken in Nederland

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Inventaris
4. Archief van de Raad van Samenwerking, 1951-1972
1133 Generaal Deputaatschap voor de Zending, Zendingsbureau, Zendingscentrum en aanverwante instellingen van de Gereformeerde Kerken in Nederland
Inventaris
4.
Archief van de Raad van Samenwerking, 1951-1972
NB:
De instelling van de Raad van Samenwerking (RvS) werd voorbereid door de Commissie van Wederopbouw. De eerste vergadering vond plaats op 12 jan. 1951; de RvS werd bekrachtigd in de Generale Synode van aug. 1952.
De Raad was voornamelijk een adviescollege m.b.t. medische aangelegenheden, onderwijs en chinezen-zending t.b.v. de Zendende Kerken. Veel stukken van en over de Raad, zoals de overeenkomsten, bevinden zich dan ook in de archieven van de Zendende Kerken. Met name in het archief van de Zendende Kerk van Middelburg bevinden zich veel stukken van de Raad van Samenwerking.
De Raad werd in 1972, bij de instelling van het Centraal Orgaan dat de taken van de Zendende Kerken overnam, opgeheven.
Het secretariaat van de Raad bevond zich bij het Zendingscentrum te Leusden, reden waarom de stukken dan ook in 1994/95, bij de bewerking van laatstgenoemd archief, werden aangetroffen.
Zie ook ZC 10

Kenmerken

Datering:
1931-1972
Jaar openbaar:
2023
Toegangstitel:
Inventaris van de archieven van het Generaal Deputaatschap voor de Zending (1920) 1946-1972, het Zendingsbureau 1931-1945 en het Zendingscentrum 1944-1972 (1976) en aanverwante instellingen (1905) 1938-1972 (1976) van de Gereformeerde Kerken in Nederland
Auteur:
F. Schoonheim
Datering toegang:
1996
Datering bewerking:
2003
Openbaarheid:
Stukken jonger dan 50 jaar zijn niet openbaar
Rechtstitel:
Opneming in beheer van een particulier, niet in eigendom verkregen
Omvang:
42,17 m oude verpakking
Rubrieken: