Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Commissaris der Koningin in de Provincie Utrecht 1920-1954

1202 Commissaris der Koningin in de Provincie Utrecht 1920-1954

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Geschiedenis van de archiefvormende instelling
Algemeen
De Commissaris der Koningin als rijksambtenaar
1202 Commissaris der Koningin in de Provincie Utrecht 1920-1954
Inleiding
Geschiedenis van de archiefvormende instelling
De Commissaris der Koningin als rijksambtenaar
Als gedeconcentreerd rijksambtenaar bezoekt de Commissaris jaarlijks telkens een aantal gemeenten in de provincie en brengt van zijn bevindingen verslag uit aan Gedeputeerde Staten en de Minister van Binnenlandse Zaken.
Bij burgemeestersbenoemingen doet de Commissaris een gemotiveerde aanbeveling en bij herbenoeming brengt hij advies uit. Deze taak is in de loop der jaren nauwelijks veranderd. Hij maakt een voordracht van tenminste twee personen aan de Minister van Binnenlandse Zaken, waarna benoeming door de Kroon volgt. De invloed van de Commissaris hierbij was vroeger groter dan nu. De ministers volgden in het algemeen de door de Commissaris gedane aanbeveling.
Hij ziet ook toe op de ambtsbetrachting van alle in de provincie aanwezige burgerlijke rijksambtenaren. De ontwikkeling van de diverse rijksdiensten maakte dit toezicht in de loop der jaren vrijwel overbodig. De ambtenaren kwamen in toenemende mate onder gedeconcentreerd opererende inspecties en directies te ressorteren.
De Commissaris zorgt voor handhaving van de openbare orde en heeft een coördinerende rol bij de bestrijding van rampen en de voorbereiding van de civiele verdediging. Zo is hij nauw betrokken bij de organisatie van de politie en brandweer en van de Bescherming Bevolking in de provincie. In buitengewone omstandigheden, in tijden van oorlogsgevaar, toestand van verhoogde waakzaamheid en burgerlijke uitzonderingstoestand heeft de Commissaris als vertegenwoordiger van het centrale gezag ook buitengewone bevoegdheden.
Een ander onderdeel van de taak van de Commissaris der Koningin is het adviseren over het verlenen van koninklijke onderscheidingen en toekennen van predikaten. Bovendien is hij direct betrokken bij de ontvangst van leden van het Koninklijk Huis bij officiële bezoeken aan de provincie of aan gemeenten en waterschappen in de provincie.
De Commissaris der Koningin als provinciaal ambtenaar
De Commissaris der Koningin in de oorlogsjaren
Het Kabinet van de Commissaris der Koningin
Geschiedenis van het archief en verantwoording van de inventarisatie
Addendum
Literatuur
Bijlagen
1. Overzicht van wet-en regelgeving
2. Omstandigheden tijdens en kort na de Duitse bezetting
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1920-1954
Toegangstitel:
Inventaris van het archief van de Commissaris der Koningin in de Provincie Utrecht (1907) 1920-1954
Auteur:
A.N. Beets
Datering toegang:
2003
Datering bewerking:
2008, 2014
Openbaarheid:
Het archief is in verband met de bescherming van de persoonlijke levenssfeer niet volledig openbaar. Stukken betreffende de zuivering van overheidsfunctionarissen en -personeel na de bezetting, alsmede maatregelen tegen landverraderlijke personen, zijn beperkt openbaar tot 1 januari 2025. Het betreft inv.nrs. 677-738, 809-818. Stukken betreffende benoeming, functioneren en ontslag van burgemeesters zijn niet openbaar tot 75 jaar na de jongste datum in het dossier. Het betreft de inv.nrs. 133-174, 339-340, 343-346, 348, 351-358, 360-361, 363-364, 367, 369, 371-372, 374-376, 378, 380-382, 452-470, 619. Tevens beperkt openbaar tot 75 jaar na de jongste datum in het dossier zijn inv.nrs. 77 en 819. Stukken betreffende de toekenning van koninklijke onderscheidingen zijn niet openbaar tot 60 jaar na de jongste datum in het dossier. Het betreft de inv. nrs 49-52, 188, 299-302 en 644. Raadpleging van deze stukken is slechts mogelijk na schriftelijke toestemming van de Rijksarchivaris in de provincie Utrecht. Raadpleging van inv.nr. 77 is slechts mogelijk na schriftelijke toestemming van de Provinciearchivaris
Rechtstitel:
Overbrenging van een overheidsarchief
Omvang:
25 m
Rubrieken:
Thema trefwoorden: