Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Familie Van Beuningen

1339 Familie Van Beuningen

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Familie Van Beuningen
Algemeen
1339 Familie Van Beuningen
Inleiding
Familie Van Beuningen
Algemeen
De genealogie van de familie Van Beuningen stagneerde jarenlang (zie Nederland's Patriciaat 1925 en 1972) op de persoon van Jan/Johannes van Beuningen die op 17 juli 1663 werd ingeschreven als poorter van de stad Emmerik. In het poorterboek werd aangetekend dat hij uit Geertruidenberg afkomstig was. Daar bleek hij in de archieven geen sporen te hebben nagelaten. Geertruidenberg was wellicht zijn laatste woonplaats, maar kon niet zijn geboorteplaats zijn. Als gevolg van deze constatering bleef jarenlang onduidelijk in welke stad of plaats verder historisch onderzoek naar zijn herkomst verricht diende te worden.
In de jaren negentig van de vorige eeuw ontdekte Christoph ten Houte de Lange in de kerkelijke archieven van Emmerik dat Jan/Johannes van Beuningen en zijn vrouw Jacquelijntje van de Sandt/Sande op 3 september 1663 beiden met attestatie van Amsterdam waren ingeschreven in het lidmatenboek van de gereformeerde gemeenschap. Hiermee kwam vast te staan dat Amsterdam de stad was waar het spoor verder gevolgd moest worden. In een artikel in de uitgave Familie-Gegevens van 2002 deed hij verslag van het door hem verrichte onderzoek, maar bleef voorzichtig met de veronderstelling dat Jan van Beuningen een telg was uit de gelijknamige Amsterdamse koopmans- en regentenfamilie.
In kader van de inventarisatie van het familiearchief werd de genealogie Van Beuningen in de jaren 2010-2012 door mij opnieuw onder handen genomen. De resultaten hiervan werden in een afzonderlijke publicatie uitgegeven onder de titel Een vigilante familie: De geschiedenis van het geslacht Van Beuningen (2013). Aangetoond wordt dat Jan van Beuningen uit Emmerik inderdaad uit de Amsterdamse familie stamde en een achterneef was van de beroemde staatsman uit de Gouden Eeuw, Coenraad van Beuningen; hun grootvaders waren broers.
Van Nijmegen naar Amsterdam
De Amsterdams-Utrechtse familietak
Archief en inventarisatie
Aanwijzingen voor de gebruiker
Literatuur en bronnen
Bijlagen
1. Genealogie van de familie Van Beuningen (Nijmegen-Amsterdam-Utrecht)
2. De herkomst van Jan Claesz van Beuningen (ca. 1632-1703)
3. Genealogie van de Familie Van Beuningen (Nijmegen-Danzig-Amsterdam)
4. Overzicht van staken en staaknummers
5. Genealogie van de familie Boonen
6. Overzicht van de collectie portretten van de schilder Adriaan van der Werff en zijn nakomelingen
N.B. De collectie is sedert 1985 in het beheer van de Stichting Esse Non Videri te Maarsbergen.
7. Concordantie op de plaatsingslijsten op het archief van de familie Van Beuningen in het Nationaal Archief (toegangsnr. 2.21.230)
8. Concordantie op de collectie van Willem van Beuningen (1811-1899), afkomstig van het Nationaal Archief
9. Concordantie op de collectie van Adriaan van der Werff en nakomelingen, afkomstig van het Historisch Museum Rotterdam
N.B. De collectie van Adriaan van der Werff en nakomelingen is in 1962 door H.J.E. van Beuningen geërfd van de familie Mana Trip en vervolgens door hem in 1967 in langdurig bruikleen gegeven aan het Historisch Museum Rotterdam. De in deze collectie opgenomen archivalia zijn als onderdeel van de het archief van de familie Van Beuningen in bewaringgegeven aan Het Utrechts Archief. De realia blijven bewaard in het Historisch Museum. Daarvan werden foto's gemaakt die zijn opegnomen in het archief.
10. Concordantie op het archief van Hendrik Adriaan van Beuningen (1907-1965)
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1595-2012
Toegangstitel:
Inventaris van het archief van de familie Van Beuningen 1595-2012 (2013)
Auteur:
M. Breij
Datering toegang:
2013
Openbaarheid:
Inv.nrs. 861-873 en 878-886 zijn na 50 jaar openbaar, inv.nrs. 662-684, 690, 788 en 877 zijn na 75 jaar openbaar. Inzage in niet openbare stukken is slechts mogelijk na schriftelijke toestemming van de Stichting Esse Non Videri.
Rechtstitel:
Opneming in beheer van een particulier, niet in eigendom verkregen
Omvang:
20 m
Rubrieken: