Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Burgerlijke stand: (dubbele) registers Everdingen, Hagestein...

1395 Burgerlijke stand: (dubbele) registers Everdingen, Hagestein en Vianen 1951-1960

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Als gevolg van een provinciale herindeling werd de gemeente Vianen op 1 januari 2002 ingedeeld bij de provincie Utrecht. Naar aanleiding van deze nieuwe indeling werden in 2014 de dubbele serie registers van de burgerlijke stand, 1951-1960, afkomstig van de arrondissementsrechtbank ('rijksserie'), overgebracht van het Nationaal Archief naar Het Utrechts Archief. Het betreft de registers van de gemeente Vianen en van de voormalige gemeenten Everdingen en Hagestein die in 1986 in Vianen zijn opgegaan.
Voor de registers van geboorten geldt een openbaarheidsbeperking van 100 jaar. Voor de registers van huwelijken en echtscheidingen geldt een openbaarheidsbeperking van 75 jaar. Voor de registers van overlijden geldt een openbaarheidsbeperking van 50 jaar.
Utrecht, 2016
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1951-1960
Toegangstitel:
Inventaris van de (dubbele) registers van de burgerlijke stand van de gemeenten Everdingen, Hagestein en Vianen 1951-1960
Auteur:
Centrale Archiefselectiedienst, bewerkt door F. Tuinstra
Datering toegang:
2005
Datering bewerking:
2016
Openbaarheid:
Op de registers van geboorten, huwelijken en overlijden zijn openbaarheidsbeperkingen van respectievelijk 100, 75 en 50 jaar van toepassing
Rechtstitel:
Overbrenging van een overheidsarchief
Omvang:
0,68 m