Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Documentatie over Hervormde kerken en predikanten (verzameli...

1559 Documentatie over Hervormde kerken en predikanten (verzameling Stigter)

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Verzameling documentatie over kerken en predikanten van de Nederlandse Hervormde Kerk
1559 Documentatie over Hervormde kerken en predikanten (verzameling Stigter)
Inleiding
Verzameling documentatie over kerken en predikanten van de Nederlandse Hervormde Kerk
In 1977 werd de restauratie van de Hervormde kerk in Linschoten afgerond, en tevens begonnen met de restauratie van de Hervormde kerk in Harmelen. Laatstgenoemde plaats was de geboorteplaats van Cornelis Willem Stigter (geb. 1962), in Linschoten woonden zijn grootouders. De restauratie van deze kerken had zijn belangstelling en hij bewaarde daarover knipsels, prentbriefkaarten, foto’s, boekjes e.d. Dat was het begin van een verzameling, een verzameling die groeide doordat hij over steeds meer (Hervormde) kerkgebouwen en gemeenten documentatie bewaarde en ordende. Eerst alles in één omslagmap, later voor elke letter van het alfabet een eigen omslag. Toen 26 dossiers gezien de groei van de verzameling te beperkt waren, is voor elke plaats en/of kerkelijke gemeente een eigen omslag gecreëerd.
De verzameling was opgeborgen in een tiental ladekasten en in archiefdozen bij Stigter thuis (tot 1984 te Harmelen, vervolgens tot 1998 te Wijnjewoude en ten slotte vanaf 1998 te Gouda). Informatie uit deze omvangrijke verzameling was altijd beschikbaar voor derden die kerkhistorisch onderzoek deden. In 2016 is de verzameling geschonken aan de Protestantse Kerk in Nederland. De verzameling vormt een goede aanvulling op de archieven van de Nederlandse Hervormde Kerk, eveneens in bewaring bij Het Utrechts Archief.
De verzameling bevat documentatie (maar in mindere mate ook archiefstukken) in de breedste zin van het woord. De stukken dateren grotendeels uit de periode ca. 1900-ca. 2000. Van het Landelijk Dienstencentrum van de Nederlandse Hervormde Kerk te Leidschendam zijn diverse documentatiebestanden overgenomen toen dit in 1999 verhuisde naar Utrecht. Er is over vrijwel elke Hervormde kerk, Hervormde gemeente of Hervormde predikant wel iets in de verzameling te vinden. Daarbij valt te denken aan gegevens over:
- kerkgebouwen, kerkorgels, luidklokken en klokkenstoelen
- pastorieën, verenigings- en evangelisatiegebouwen
- gemeenteleven zoals dat tot uiting kwam in bijvoorbeeld kerkdiensten, kerkbladen, diaconaat, verenigingen en jeugdwerk
- kerkzegels en stempels
- predikanten betreffende hun werk en ook genealogische gegevens.
De verzameling vormt een goed startpunt bij onderzoek naar lokale Hervormde kerkgeschiedenis of de levensloop van een Hervormde predikant. Het is tevens een afspiegeling van landelijke ontwikkelingen zoals bijvoorbeeld kerkbouw na de Tweede Wereldoorlog, acceptatie van vrouwelijke ambtsdragers en kinderen aan het Heilig Avondmaal en het proces van Samen-op-Weg en secularisatie.
De verzameling is alfabetisch geordend op plaatsnaam. Vaak valt/viel de kerkelijke gemeente samen met de geografische gemeente. Het komt ook meermalen voor dat de kerkelijke gemeente een combinatie is van diverse dorpen. Gegevens over het kerkgebouw zijn te vinden bij de plaatsnaam, over de kerkelijke gemeente bij de naam van die gemeente en over predikanten bij de gemeenten waar zij werkzaam waren
Utrecht, 2017
Cor W. Stigter
Addendum
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
ca. 1900-ca. 2000
Toegangstitel:
Inventaris van de verzameling documentatie over kerken en predikanten van de Nederlandse Hervormde Kerk, afkomstig van Cor W. Stigter, ca. 1900-ca. 2000
Auteur:
Cor W. Stigter
Datering toegang:
2017
Datering bewerking:
2019
Openbaarheid:
Volledig openbaar
Rechtstitel:
Opneming in beheer van een particulier, niet in eigendom verkregen
Omvang:
36 m
Rubrieken: