Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Humanistisch Verbond betreffende het onderzoek naar humanism...

1726 Humanistisch Verbond betreffende het onderzoek naar humanisme en buitenkerkelijkheid (Buitenkerkelijkheid II)

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Humanistisch Verbond betreffende het onderzoek humanisme en kerkelijkheid
1726 Humanistisch Verbond betreffende het onderzoek naar humanisme en buitenkerkelijkheid (Buitenkerkelijkheid II)
Inleiding
Humanistisch Verbond betreffende het onderzoek humanisme en kerkelijkheid
Tijdens het tweeëntwintigste Congres van het Humanistisch Verbond te Zwolle, op 14 en 15 mei 1977, werd besloten tot een onderzoek naar de vraag waarom het aantal leden van het Humanistisch Verbond slechts gering groeide, terwijl daarnaast de buitenkerkelijkheid in Nederland vermoedelijk sterk toenam. Het onderzoek werd uitgevoerd door enkele doctoraalstudenten vanuit de vakgroep Kultuur-sociologie aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Verantwoordelijk voor het onderzoek was dr. A.J. Wichers, bijzonder lector vanuit de stichting Socrates.
De ondervraagden hadden verschillende, vooraf geselecteerde kenmerken: welzijnssector, gemeentelijk en provinciaal politiek middenkader, vakbondsleden, onderwijsgevenden, leden van het Steunfonds Praktisch Humanisme, en ex-leden van het Humanistisch Verbond. Er bestond onder andere een grote variatie in gezinssituatie, leeftijd, beroep en opleiding. In totaal werd met 124 buitenkerkelijke personen gesproken. De mensen uit de categorieën, onderwijs, welzijnssector, politiek en vakbond woonden in de provincie Utrecht en het Gooi. Daarnaast werden ter vergelijking huis-aan-huis gesprekken gevoerd met buitenkerkelijken die thuis werden getroffen in enkele eenvoudige woonbuurten in de stad Utrecht. Hiertoe werden door het NIPO aangeleverde gegevens gebruikt.
In 1978 verscheen een voorlopige rapportage. Met een deel van de ondervraagden werd een tweede gesprek gevoerd, waarbij ook over de voorlopige resultaten werd gesproken. In 1980 werd nog enig aanvullend onderzoek bij personen die bij de VVD waren aangesloten gedaan. Daarnaast werd nu ook gesproken met ouders van kinderen die deelnemen aan het humanistisch vormingsonderwijs (HVO), op een uitzondering na allen op de basisschool, en (grotendeels dienstplichtige) militairen. Daarbij ging het in totaal om 43 gesprekken, waarbij een aantal dubbelgesprekken, en drie groepsgesprekken. Ook werd gesproken met een vijftal humanistisch geestelijk verzorgers in ziekenhuizen en met een aantal patiënten die onder hun zorg vielen.
In 1981 verscheen het rapport onder de titel Humanisme en Buitenkerkelijkheid II. Een exemplaar hiervan ontbreekt in het archief zelf, maar is wel aanwezig bij de Bibliotheek van de Universiteit voor Humanistiek.
Een eerste onderzoek van soortgelijke aard werd vanaf 1959 gevoerd vanuit het Humanistisch Instituut voor Sociologisch Onderzoek (HISO), onder supervisie van de leider van het HISO, prof. dr. T.T. ten Have. In 1970 resulteerde dit in een onderzoekspublicatie, zie hiervoor het archief van het Humanistisch Instituut voor Sociologisch Onderzoek betreffende het onderzoek naar buitenkerkelijkheid in Nederland 1959-1970 (toegangsnr. 1725)
Archief en inventarisatie
Addendum
Addendum (2)
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1977-1981
Toegangstitel:
Inventaris van het archief van het Humanistisch Verbond betreffende het onderzoek naar humanisme en buitenkerkelijkheid, 1977-1981
Auteur:
R. Ouwehand
Datering toegang:
2003
Datering bewerking:
2019
Openbaarheid:
Op inv.nrs. 5, 12-21, 23-24, 41-43 en 50 is met het oog op de bescherming van de persoonlijke levenssfeer een openbaarheidsbeperking van 75 jaar van toepassing. Eerdere inzage in voornoemde inventarisnummers is slechts mogelijk na schriftelijke toestemming van de rijksarchivaris.
Rechtstitel:
Opneming in beheer van een particulier, niet in eigendom verkregen
Omvang:
0,6 m