Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Openbaar lyceum te Zeist

465-5 Openbaar lyceum te Zeist

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Algemeen
Geschiedenis van de archiefvormende organen
465-5 Openbaar lyceum te Zeist
Inleiding
Geschiedenis van de archiefvormende organen
Reeds in 1950 drong het gemeentebestuur van Zeist bij de Minister van O.K. en W. aan op de stichting van een rijkshogereburgerschool. De gemeente Zeist had reeds lange tijd de wettelijke verplichting een gemeentelijke gymnasium op te richten, maar had hiervan voorlopig dispensatie ontvangen gezien de financiële consequenties die dit met zich zou meebrengen. Daarom werd gewacht tot de oprichting van een r.h.b.s. Met dat doel voor ogen kocht de gemeente Zeist het landgoed 'Schoonoord' aan.
Op 29 juni 1955 werd door de Eerste Kamer de begroting voor O.K. en W. goedgekeurd. In de toelichting op deze begroting werd o.a. medegedeeld dat er toestemming en gelden werden angevraagd voor de oprichting van een r.h.b.s. met vijfjarige cursus te Zeist.
Met ingang van 1 augustus 1956 ging de r.h.b.s. met een afdeling gemeentelijk gymnasium van start. Door de sterke uitbreiding van het aantal leerlingen bleek het gebouwencomplex al snel ontoereikend. Daarom werden in de jaren 1957-1961 een aantal noodgebouwen gebouwd. In 1962 werden plannen tot het bouwen van een hoofd- en sportgebouw op het landgoed Schoonoord goedgekeurd. In juli 1964 werden de gebouwen grotendeel opgeleverd.
In 1957 kwam er naast de afdeling h.b.s.-B ook een afdeling h.b.s.-A. Twee jaar later vond de oprichting van de afdeling m.s.v.m. plaats. In 1966 werd een experimentele brugklas opgericht ten behoeven van de invoering van de 'Mammoetwet'. Met de daadwerkelijke invoering van de 'Mammoetwet' in 1968 werd de gemeentelijke m.u.l.o. omgezet in een afdeling m.a.v.o. De afdeling m.a.v.o. was tot 1971 gevestigd aan het pand aan de Lorentzlaan. De rijksscholengemeenschap 'Schoonoord' is gevestigd aan de Driebergseweg 10 te Zeist.
Geschiedenis van het archief
Verantwoording van de bewerking
Bijlage
Lijst van directeuren

Kenmerken

Datering:
1955-1983
Toegangstitel:
Inventarissen van de archieven van rijksscholen in de provincie Utrecht ressorterend onder het Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen 1856-1988
Auteur:
Onbekend
Datering toegang:
1990 / 2005
Notabene:
Vanwege ruimtegebrek bewaren wij dit archief niet in ons eigen depot. U kunt dit archief inzien door het aan te vragen via ons aanvraagformulier: https://hetutrechtsarchief.nl/aanvragen
Openbaarheid:
Stukken jonger dan 50 jaar slechts ter inzage na toestemming inbewaargever
Rechtstitel:
Overbrenging van een overheidsarchief
Omvang:
2,44 m oude verpakking
Bijzonderheden:
Vanwege ruimtegebrek bewaren wij dit archief niet in ons eigen depot. U kunt dit archief inzien door het aan te vragen via ons aanvraagformulier: https://hetutrechtsarchief.nl/aanvragen