Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Huis Drakestein te De Vuursche en heerlijkheid de Vuursche e...

635 Huis Drakestein te De Vuursche en heerlijkheid de Vuursche en familie Bosch van Drakestein

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Archief en inventarisatie
635 Huis Drakestein te De Vuursche en heerlijkheid de Vuursche en familie Bosch van Drakestein
Inleiding
Archief en inventarisatie
Het archief van huis Drakestein (omvang ca. 2,0 m) werd in 1952 door Paulus Jan Bosch van Drakestein overgedragen aan het Algemeen Rijksarchief te Den Haag, alwaar het geïnventariseerd zou worden door C. Postma. De archivalia werden ca. 1965 op microfilm gezet en aangeboden aan het Rijksarchief in de provincie Utrecht. De originelen zijn retour gegaan naar de familie. De betreffende films zijn in onderhavige inventaris beschreven als nrs. 2-8. Postma was al vóór 1950 met zijn inventarisatiewerkzaamheden gestart. In 1951 heeft hij het archief van de familie Bosch van Drakestein beschreven in Concept-inventaris van de stukken, afkomstig en betreffende de leden van het geslacht Bosch van Drakestein. Daarnaast heeft hij een afzonderlijk (concept-)inventaris gemaakt van de stukken van Frederik Lodewijk Herbert Jan Bosch van Drakestein (1799-1866) en zijn zoon Paulus Jan (1825-1894) met betrekking tot de aanleg van tollen en wegen. Ook deze stukken zijn retour gegaan naar de familie.
In 1997 werden aan het archief van huis Drakestein diverse glasnegatieven en fotografische afdrukken van documenten toegevoegd. Het betreffen voornamelijk opnames en afdrukken, gemaakt tijdens of vlak na de inventarisatie van het archief door Postma. In 2005 werden naar aanleiding van de vondst van enkele losse stukken, afkomstig uit de nalatenschap van C. Postma, de nrs. 31-36 toegevoegd. Enkele andere hierbij aangetroffen stukken werden opgenomen in de verzameling losse aanwinsten van Het Utrechts Archief (stukken waarvan de herkomst onduidelijk is) als nr. 74: stukken, opgemaakt, ontvangen en verzameld door C. Postma met betrekking tot Paulus Jan Bosch van Drakestein en zijn echtgenote Maria Fernanda Timotea Antonia Sorela y del Corral, ca. 1950-1984. In 2007 is de inventaris bewerkt, waarbij gekozen is voor een hoofdverdeling in archief van huis Drakestein te De Vuursche en de heerlijkheid De Vuursche, archivalia van de familie Bosch van Drakestein en documentatie. Binnen de eerste twee rubrieken is een onderverdeling (indien van toepassing) in originele archivalia, films en overige reproducties aangebracht.
Literatuur
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1665-1932
Toegangstitel:
Inventaris van het archief van huis Drakestein te De Vuursche en de heerlijkheid De Vuursche (1085)-1856 en van archivalia van de familie Bosch van Drakestein 1665-1932
Auteur:
C. Postma, aangevuld door T.L.H. van de Sande
Datering toegang:
z.j., 1997, 2007
Rechtstitel:
Opneming in beheer van een particulier, niet in eigendom verkregen
Omvang:
7 microfilmrollen; 0,08 m zuurvrije dozen
Thema trefwoorden:
Categorie: