Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Utrechts landbouwgenootschap (U.L.G.)

640 Utrechts landbouwgenootschap (U.L.G.)

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De geschiedenis van het Genootschap voor Landbouw en Kruidkunde is uitstekend beschreven en fraai gedocumenteerd door Hans Siemes in zijn boek Anderhalve eeuw aanwakkeren. De inleiding is daarom sober gehouden met een accent op de organisatie.
Voorgeschiedenis
Commissie van Landbouw
Landbouworganisatie in het algemeen
Organisatie van het ULG
Het bestuur
Afdelingen
Leden
640 Utrechts landbouwgenootschap (U.L.G.)
Inleiding
Leden
Het Genootschap onderscheidde in het oudst bewaard gebleven reglement gewone leden en ereleden. De leden kunnen voorstellen doen, hebben op de Algemene vergadering stemrecht en hebben op vertoon van hun bewijs van lidmaatschap, vrije toegang op alle tentoonstellingen van het Genootschap en zijn afdelingen. Ereleden worden op voordracht van het hoofdbestuur door de leden benoemd. Slechts personen buiten de provincie woonachtig, kunnen daartoe worden voorgedragen. Zij hebben alle rechten van de gewone leden, maar zijn vrijgesteld van contributie. Binnen de provincie zijn qualitate qua ereleden de commissaris des Konings in de provincie Utrecht, de burgemeester van Utrecht (1860) en de hoogleraren in de landbouw en kruidkunde aan de hogeschool te Utrecht.
In 1842 telde het Genootschap reeds 164 gewone leden en 72 honoraire leden en correspondenten. Het aantal afdelingen groeide in 1919 van 15 naar 25, terwijl het ledental tot meer dan 2100 uitgroeide. In 1986 telde het Genootschap 1260 leden verdeeld over 24 afdelingen.
Jongeren
Vrouwen
Huisvesting
Orgaan
Stalverbeteringscommissie
Zuivelcommissie
Verkoopbureau
Boekhoudbureau
ULG-Verzekeringen
Verantwoording van de inventarisatie

Kenmerken

Datering:
1841-1993
Toegangstitel:
Inventaris van het archief van het Utrechts landbouwgenootschap (voorheen het genootschap voor landbouw en kruidkunde te Utrecht) 1841-1993
Auteur:
W.B. Heins
Datering toegang:
1997
Openbaarheid:
Stukken jonger dan 30 jaar slechts ter inzage na toestemming van de secretaris van de Gewestelijke Land- en Tuinbouw Organisatie
Rechtstitel:
Opneming in beheer van een particulier, niet in eigendom verkregen
Omvang:
22,92 m zuurvrije dozen
Archiefvormer(s):