Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Utrechts landbouwgenootschap (U.L.G.)
x640 Utrechts landbouwgenootschap (U.L.G.)
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

640 Utrechts landbouwgenootschap (U.L.G.)
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
De geschiedenis van het Genootschap voor Landbouw en Kruidkunde is uitstekend beschreven en fraai gedocumenteerd door Hans Siemes in zijn boek Anderhalve eeuw aanwakkeren. De inleiding is daarom sober gehouden met een accent op de organisatie.
Voorgeschiedenis
Commissie van Landbouw
Landbouworganisatie in het algemeen
Organisatie van het ULG
Het bestuur
Afdelingen
Leden
Jongeren
Vrouwen
Huisvesting
640 Utrechts landbouwgenootschap (U.L.G.)
Inleiding
Huisvesting
Lange tijd wist het ULG het zonder kantoorruimte te stellen. Pas toen de rijksoverheid gedurende de Eerste Wereldoorlog een aantal uitvoerende taken delegeerde aan het Genootschap zag het zich genoodzaakt om naar een geschikte lokaliteit om te zien.
In 1908 was voorgesteld om in Utrecht een Landbouwhuis te vestigen, waar alle zaken op het gebied van veeteelt, land- en tuinbouw zouden kunnen worden behandeld, en tevens om een vaste secretaris in loondienst aan te stellen. De voorzitter twijfelde aan de levensvatbaarheid van de gedachte.
In 1910 kreeg het Genootschap een kantoor aan de Rijnkade 8 bij de Raiffeisen Landbouwbank te Utrecht: het Landbouwhuis. Er werd een hoofdbestuursfonds gevormd om tot een betere huisvesting van het secretariaat te komen en een secretaris, die zich geheel aan het Genootschap kon geven, aan te stellen. Deze gelden werden gebruikt voor de oprichting op 15 januari 1919 van de Landbouwbeurs in een tweetal panden Achter Klarenburg 27 te Utrecht. Na een aanvankelijk succes raakte de Beurs in de versukkeling en ging in 1938 failliet.
Het ULG verhuisde in 1939 naar het N.S.-gebouw aan het Moreelse Park, waarin veel landbouworganisaties waren ondergebracht. Na de oorlog werd het oude kantoorgebouw van het ULG aan de Catharijnekade hersteld.
In 1958 betrok het ULG een eigen kantoorpand in het hart van de stad aan de Stationsdwarsstraat 8. Het pand was gunstig gelegen, ook al met het oog op de veemarkt op de Croeselaan, goed bereikbaar per openbaar vervoer. Toenemende parkeerproblemen en het stedebouwkundig ingrijpende plan Hoog-Catharijne leidden er toe dat na betrekkelijke korte tijd al weer naar een andere behuizing moest worden omgezien. In augustus 1969 betrok het ULG een mooi en doelmatig pand aan de Utrechtse weg te Zeist, dat voor dat doel was aangekocht. Na 128 jaar werd met de traditie gebroken dat het Genootschap in de stad Utrecht zijn zetel had.
Het pand te Zeist werd in 1983 verkocht en vervangen door een pand aan de Wilhelminalaan in De Bilt. Hierin werden alle ULG-vestigingen, het secretariaat en het boekhoudbureau ondergebracht. Ook de PJGU. (Plattelands Jongeren Gemeenschap Utrecht) besloot in te trekken.
Orgaan
Stalverbeteringscommissie
Zuivelcommissie
Verkoopbureau
Boekhoudbureau
ULG-Verzekeringen
Verantwoording van de inventarisatie
Kenmerken
Datering:
1841-1993
Toegangstitel:
Inventaris van het archief van het Utrechts landbouwgenootschap (voorheen het genootschap voor landbouw en kruidkunde te Utrecht) 1841-1993
Auteur:
W.B. Heins
Datering toegang:
1997
Openbaarheid:
Stukken jonger dan 30 jaar slechts ter inzage na toestemming van de secretaris van de Gewestelijke Land- en Tuinbouw Organisatie
Rechtstitel:
Opneming in beheer van een particulier, niet in eigendom verkregen
Omvang:
22,92 m zuurvrije dozen
Archiefvormer(s)::
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS