Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Utrechts landbouwgenootschap (U.L.G.)

640 Utrechts landbouwgenootschap (U.L.G.)

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De geschiedenis van het Genootschap voor Landbouw en Kruidkunde is uitstekend beschreven en fraai gedocumenteerd door Hans Siemes in zijn boek Anderhalve eeuw aanwakkeren. De inleiding is daarom sober gehouden met een accent op de organisatie.
Voorgeschiedenis
Commissie van Landbouw
Landbouworganisatie in het algemeen
Organisatie van het ULG
Het bestuur
Afdelingen
Leden
Jongeren
Vrouwen
Huisvesting
Orgaan
640 Utrechts landbouwgenootschap (U.L.G.)
Inleiding
Orgaan
Reeds lang bestond de behoefte aan een eigen orgaan om het contact met de individuele leden te onderhouden. In 1911 kreeg het Genootschap een bladzijde ter beschikking in het Nederlands Landbouw Weekblad. Het blad werd voortaan aan alle leden toegezonden met speciale pagina met de berichten van het Genootschap en de commissies.
Het orgaan vereiste grote financiële offers. Sommige leden vonden de inhoud weinig belangrijk en zeer mager. Men bepleitte een eigen orgaan, waarin men zelf kon beslissen wat wel of niet geplaatst werd. Nu werd door de "heren" in Den Haag plaatsing van sommige stukken verhinderd. Het abonnement op het Nederlands Landbouw Weekblad werd per 31 december 1913 opgezegd en verscheen in 1914 het ULG als officieel orgaan van het genootschap, waarvan de exemplaren tot 1920 zijn bewaard.
Na de oorlog liet de financiële toestand niet toe dat het ULG een eigen orgaan uitgaf. Wel werd de Plattelandspost door de Utrechtse boer veel gelezen.
Het eerste nummer van de Landbode, uitgave van de stichting De Nederlandse Landbouwpers, verscheen 7 december 1946. De redactie van dit blad was tevens de oprichtster van de Plattelandspost geweest. De nieuwe krant werd aan alle leden van het ULG een aantal malen gratis toegezonden. De Landbode was een landelijke boerenkrant en werd geëxploiteerd door boeren. Het was de bedoeling het blad te maken tot een blad voor alle leden van de KNLC. Het provinciale nieuws zou dan worden verzorgd door inlegvellen.
Bij de reorganisatie van de Landbode per 1 januari 1950 zouden een aantal Provinciale Maatschappijen de Landbode als officieel orgaan invoeren. In Utrecht verscheen het blad onder de titel Utrechts Landbouwblad, editie van de Landbode, en vanaf 1970 als De Landbode: Utrechts Landbouwblad.
Stalverbeteringscommissie
Zuivelcommissie
Verkoopbureau
Boekhoudbureau
ULG-Verzekeringen
Verantwoording van de inventarisatie

Kenmerken

Datering:
1841-1993
Toegangstitel:
Inventaris van het archief van het Utrechts landbouwgenootschap (voorheen het genootschap voor landbouw en kruidkunde te Utrecht) 1841-1993
Auteur:
W.B. Heins
Datering toegang:
1997
Openbaarheid:
Stukken jonger dan 30 jaar slechts ter inzage na toestemming van de secretaris van de Gewestelijke Land- en Tuinbouw Organisatie
Rechtstitel:
Opneming in beheer van een particulier, niet in eigendom verkregen
Omvang:
22,92 m zuurvrije dozen
Archiefvormer(s):